Foto: Bertil Ericson, TT

Välfärdsteknik för de äldres livskvalité

Publicerad

Härnösands kommun får drygt en miljon kronor i statligt bidrag för att satsa på välfärdsteknik. Det rör sig bland annat om larmmattor och appar som påminner om medicinen.

Välfärdstekniken kan användas i äldrevården och hemtjästen. Den är till för att hjälpa den äldre att komma ihåg att ta sin medicin på rätt tid, en larmmatta som signalerar till personalen om en person gått upp ur sängen och larm som visar var en person som gått vilse befinner sig.

Livskvalité

– Det här känns jättebra. Med teknikens hjälp kan vi göra så att äldre personer och personer med funktionsnedsättning kan bli mer delaktiga, självständiga och uppnå högre livskavlité. säger Agneta Nordström, socialchef i Härnösands kommun.

Bidraget på drygt en miljon gör att Härnösands kommun kan fortsätta sin satsning på välfärdsteknik som de redan påbörjat. Exakt vilken teknik man ska köpa in härnäst, ska diskuteras med de de berörda verksamheterna, samt brukare.

Bättre arbetsmiljö

Enligt Agneta Nordström är tekniken viktig inte bara för brukarna utan också för personalen i äldrevården.

Regeringen satsar totalt 350 miljoner på välfärdsteknik och det är Socialstyrelsen som fördelar pengarna.

Exempel på välfärdsteknik

  • Automat i hemmet som påminner om när läkemedel ska tas och hjälper till att dosera rätt. Påminnelsen kommer som ett pip och tar du inte medicinen får personal ett meddelande och kollar upp varför.
  • Larmmatta som signalerar när en person har gått upp ur sängen eller lämnat rummet och eventuellt kan behöva hjälp.
  • Positioneringslarm som visar var en person befinner sig som kan ha gått vilse.
  • Mobil journalföring.
  • Videosamtal mellan personal och vårdtagare. Det kan ge mindre restid och ge tid över som kan läggas på andra arbetsuppgifter.

Källa: Härnösands kommuns hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.