En utredare som undersökte hela frågan landade i april 2023 i att den rimliga lösningen vore att vindkraftskommuner skulle få ta ut fastighetsskatt när vindparker etablerades.
Men, det gick klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) inte med på. Frågan skulle beredas, hette det.
Först den 9 september 2024 kom ett nytt förslag i samband med regeringens lansering av ”Kraftlyftet”. Där fanns pengar avsatta till vindkraftskommunerna – ett stöd liknande fastighetsskatten, enligt Pourmokhtari.
Tyst kring frågan
Sedan blev det tyst och fem månader senare har inga pengar synts till.
Johan Falk Andersson (C) är kommunstyrelsens ordförande i vindkraftstäta Sollefteå och har länge kämpat för ersättningsfrågan. Idag är han tydligt frustrerad:
– Det har pratats om ersättning under lång tid, men det tycks inte komma. Det här är pengar som skulle kunna användas inom välfärden i kommunen.
För lite stöd för vindkraftsetablering
Nu kan dock ett svar komma redan under onsdagen. Riksdagsledamoten Malin Larsson (S) från Sundsvall undrar precis samma sak – när kommer egentligen pengarna? – och har krävt svar från Pourmokhtari i riksdagen.
Men Johan Falk Andersson menar samtidigt att stödet är alldeles för klent och knappast lockar kommunerna att säga ja till etableringar.
– Nivån är alldeles för låg för att det skulle påverka nämnvärt, säger han till SVT.
Mest vindkraft i Västernorrland
De tre kommunerna Ånge, Sollefteå och Örnsköldsvik leder vindkraftsligan i länet och är tänkta att få dryga hälften av de 60 miljoner regeringen skjuter till.
Tillsammans har trion 544 vindkraftverk på plats, och ytterligare ett par hundra är på planeringsstadiet.
Källor: Ånge, Örnsköldsvik och Sollefteå kommuner