Delad bild. Till vänster Erik Lövgren (S), ordförande i föreningen Sveriges vatten-och vindkraftskommuner. Han är klädd i mörk tröja. Den högra bilden visar  Romina Pourmokhtari (L)  vid en podium med en svensk flagga i bakgrunden, klädd i en mönstrad blus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Lövgren (S), är ordförande i föreningen Sveriges vatten- och vindkraftskommuner. Han är irriterad på att regeringen dröjer med besked om pengarna för vindkraften. Foto: Maria Harning/SVT, Lars Schröder/TT

Utlovade vindkraftspengar dröjer: ”Ingen trovärdig regeringspolitik”

Uppdaterad
Publicerad

Än har inga pengar betalats ut till kommuner som låtit bygga vindkraft. Regeringen beslutade i höstas att införa ett stöd för att öka viljan att säga ja till mer vindkraft.
Pengarna finns i budgeten, men ingen kan säga när och om pengarna betalas ut.

Under senare år är det många kommuner som sagt nej till ny vindkraft. Intrånget är för stor och ersättningen för låg.
Så för att öka viljan att säga ja, och kompensera de kommuner som redan har vindkraft infördes ett stöd i årets budget. 340 miljoner kronor 2025, 370 miljoner 2026 och 400 miljoner 2027.
Men utformningen av stödet är inte klar.

– Den diskussionen ska man ha innan man skickar ut till kommunerna vilket ersättning de ska få, säger Erik Lövgren (S), ordförande i Föreningen Sveriges Vatten- och vindkraftskommuner, FSV.

”Frågan bereds”

Dagen efter att budgetpropositionen hade presenterats, publicerade Finansdepartementet listor på hur mycket varje kommun skulle få.

SVT har sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmakhtari (L) för att ställa frågor om varför det dröjer. Hennes pressekreterare svarar i ett mejl:

”Svaret är att utformningen av ersättningen till kommunerna inte är riktigt klar och att frågan bereds i regeringskansliet. Regeringen återkommer med besked när beslut är fattat.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.