Romina Pourmokthari (L), klimatminister och Ebba Busch (KD), energi- och näringslivsminister

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Romina Pourmokthari (L), klimatminister, och Ebba Busch (KD), energi- och näringslivsminister vad stödet innebär. Foto: Mikael Eriksson/SVT

Mångmiljonstöd till kommuner som säger ja till ny vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill skapa ett nytt stöd för landbaserad vindkraft.

En miljard kronor i höstbudgeten ska gå till ökad energiförsörjning och för att främja grön omställning, det meddelade regeringen och Sverigedemokraterna på en pressträff under måndagen.

En miljard kronor i budgeten för 2025 föreslås gå till ett nytt investeringsstöd för elsystemet som regeringen kallar ”kraftlyftet”, ersättning till kommunerna för utbyggnad av vindkraft och till ett pilot- och demonstrationsprojekt inom kärnkraftsområdet.

Vindkraftsstödet ska utformas så att kommunerna får stöd motsvarande intäkterna från fastighetsskatten på vindkraft. Det ska dels stärka incitamenten att bygga och godkänna nya vindkraftverk men det omfattar också befintliga vindkraftverk som finns på land i dag.

Höstbudgeten 2024

”Kärnkraft 2.0”

Under 2025 vill regeringen ge 340 miljoner kronor i stöd till kommunerna. 2026 höjs den siffran till 370 miljoner och året efter till 400 miljoner.

Under samma period vill man satsa på kärnkraft i ett projekt de kallar ”Kärnkraft 2.0”. 2025 ska 30 miljoner kronor gå till att stärka förutsättningarna för kärnkraft. 2026 blir siffran 35 miljoner och 2027 25 miljoner.

Medlen ska också gå till insatser för att förbättra förutsättningarna för ny fossilfri elproduktion.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) säger att regeringen stärker forskning och utveckling för kärnteknik och batterier.

Texten uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2024

Mer i ämnet