Alexander Norén i Aktuelltstudion

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med allt inräknat blir mer över i plånboken för höginkomsttagarna – i alla fall om man räknar i kronor. Hör Alexander Norén om sifferbråket efter regeringens budgetbesked. Foto: SVT

Sifferbråk efter beskedet om jobbskatteavdrag

Publicerad

Efter torsdagens besked om jobbskatteavdrag har den politiska debatten handlat om vilken grupp som gynnas mest. Men det kan vara sänkningarnas effekt på inflationen som på riktigt gör skillnad för hushållen, menar SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Regeringen ville efter dagens besked om skattesänkningar understryka att den var till störst nytta för låg- och medelinkomsttagare. Detta då man valde att räkna i procent av lönen.

Räknesättet kritiseras av oppositionen som menar att det snarare är höginkomsttagare som tjänar på regeringens skattepolitik. Detta efter att ha visat skillnaden i faktiska kronor.

Höstbudgeten 2024

Enligt Alexander Norén kan båda sidor anses ha rätt i sina resonemang.

– Det beror på hur man ser på det och vad man tycker är ett mått på rättvisa, säger Norén.

Räntorna viktiga för hushållen

Regeringen menar att skattesänkningarna skulle kunna bidra till ökad köpkraft och då också lägre inflation.

Enligt Norén är inflationsbekämpningen på lång sikt betydligt viktigare för hushållen än de extra hundralappar som skattesänkningarna innebär.

– Att räntorna kommer ner kanske ytterligare en procentenhet, det kommer nog för många hushåll att betyda mer i plånboken än vad de här skattesänkningarna räcker till.

En spargris, en kvinna och en plånbok med sedlar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär det för dig att regeringen sänker skatten på arbete vid årsskiftet? SVT:s reporter Malin Johansson reder ut. Foto: Anders Wiklund, Henrik Montgomery/TT, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2024

Mer i ämnet