Hemlig miljonnota för Norrporten

Uppdaterad
Publicerad

Han polisanmäldes av sin egen styrelse och blev föremål för misstankar om jäv och korruption. Nu är bråket om förre Norrportendirektören Anders Wiklanders guldkantade pension avgjord.

Det är i en hemlig överenskommelse som pensionsägda Norrporten kommit överens med sin tidigare vd om hans pension.

I ett mail till SVT Mittnytt skriver Norrporten:

Norrporten

– Det har träffats en överenskommelse med Anders Wiklander i denna fråga, med innebörd att ytterligare reservationer inte kommer att behöva göras i framtida boskslut. Innehållet i överenskommelsen är dock konfidentiellt och kan därför inte lämnas ut, skriver bolaget.

Svidande kritik

Bakgrunden till den hemliga överenskommelsen har dock varit stormig och startade i kölvattnet av Uppdrag gransknings program om den slösaktiga kulturen i Norrporten 2013. I samband med SVTs granskning fick Norrportens svidande kritik av sina ägare. Dåvarande vd:n Anders Wiklander lämnade sin post samtidigt som delar av styrelsen byttes ut.

Eftersom Norrporten ägs av Andra och Sjätte AP-fonden blev det ett omedelbart räfst och rättarting. Slöseriet i Norrporten kom direkt att handla om förtroende för pensionsfonderna och deras förvaltning av våra gemensamma pensioner.

Polisutredning

Men i den uppstädning av bolaget som tog vid gjordes också en annan upptäckt. Anders Wiklander nekades ansvarsfrihet vid bolagsstämman 2013 och polisanmäldes senare för att redan 2004 ha tecknat ett guldkantat pensionsavtal för egen räkning värt tio miljoner kronor extra utöver det pensionsavtal han redan hade. I en internutredning konstaterades att tiomiljonerspensionen kunde vara jäv samt trolöshet mot huvudman och att tecknandet av avtalet kunde ha stridit mot hans begogenheter som vd.

Bäst betald i branschen

Internutredningen visade att Anders Wiklander lyft 40 miljoner i lön under åren 2002 till 2012. Han var en av fastighetsbranschens bäst betalda direktörer när han lämnade Norrporten 2013 med en lön på 5,4 miljoner.

Utredningen visade också att det betalats in 20 miljoner i pensionspremier för Anders Wiklander under 2002 till 2012. Det var tio miljoner mer än vad han hade inskrivet i sitt löneavtal och en pensionsförmån inte ens Norrportens egen ekonomichef kände till.

Civilrättslig process

Riksåklagarens enhet mot korruption inledde en förundersökning sedan de kontaktats av Norrportens styrelse. Men ett halvår senare kom beskedet att brottsutredningen lagts ner. Även om bolagsstyrelsen inte fattat några formella beslut om pensionsavtalet hade det inte gått att styrka att pensionsavtalet stred mot styrelsens intentioner, ansåg åklagaren.

– Jag har bedömt det straffrättsliga, om någon annan ser en civilrättslig möjlighet att pröva pensionsavtalet så är det deras sak, förklarade åklagaren Alf Johansson efter beslutet.

Hemlig överenskommelse

Denne ”någon annan” var närmast Norrporten som hade möjlighet att själva bestrida pensionsavtalet i rätten, men bolaget valde alltså en annan väg.

Redan i den internutredning som gjordes 2013 skrev utredarna att en förhandlingslösning som innebär att Norrpporten inte lider någon ekonomisk skada kan vara ett alternativ. Det är dock oklart om det är en sådan uppgörelse som nu uppnåtts eftersom innehållet är hemligt. Klart är att Norrporten reserverat mångmiljonbelopp i sitt bokslut för Anders Wiklanders pension och att bolaget nu säger att ”ytterligare reservationer inte kommer att behöva göras i framtiden”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrporten

Mer i ämnet