– När man är så trött att man börjar tappa fokus, det är inte hälsosamt för oss och det är definitivt inte hälsosamt för de äldre, säger Jessica Bergström, undersköterska som jobbar inom kommunala hemtjänsten i Ånge kommun.
Hon beskriver sommarens brist på personal som oerhört stressande. Som ansvarig för medicin och insulin vid hembesöken kände Jessica Bergström att risken för att något skulle gå fel var överhängande.
”Som bomull i skallen”
– Vi kan inte gå och vara som bomull i skallen för att vi är för trötta och bara bli utkommenderade för att det inte finns något folk. Det blir ingen säker hantering, säger hon.
Hemtjänstpersonalen reagerade starkt och kallade politikerna till ett möte i somras. De ville veta hur de tänkte. Kommunalråd Sten-Ove Danielsson (S) ser allvarligt på personalbristen.
Ökande kostnader
– Det ska inte vara en sommar som det var nu. Folk vågade inte svara i telefon, för kommun ville att man skulle jobba extra, säger han.
Procentuellt sett är Ånge den kommun i Västernorrland där flest äldre bor hemma och har hemtjänst. Och de blir fler och fler. Kostnaderna ökar samtidigt som det är svårt att hitta arbetskraft.
Behöver all personal
– Det kanske går att rationalisera, men jag ser ingen möjlighet att sänka kvaliten. Vi kan inte ta bort personal, vi behöver den personal vi har idag, säger Sten-Ove Danielsson.
Hemtjänsten i Ånge kommun har under flera år brottats med att det är för många olika personer som besöker de äldre. För fem år sedan var det 21 olika under en 14 dagarsperiod . Målet nu är att det inte ska vara fler än 14.
”De är duktiga”
– Senaste siffran i Ånge kommun var 14,6, konstaterar Elisabeth Bergman Eriksson, enhetschef för hemtjänsten i Ånge kommun.
– Det är rätt många och de är lika bra allihop. Jag beundrar verkligen de unga vikarierna som man har på sommaren, tänk vad duktiga de är, säger 90-åriga Eivor Engelbertsson, som bor i Ljungaverk.
Förslag till lösning
Kontinuiteten är viktig för kvalitén inom hemtjänsten, men svår att lösa så länge det fattas personal. Undersköterska Jessica Bergström ser en lösning på bristen på personal:
– Erbjud högre löner, bra arbetsvillkor. Se till att man inte behöver arbeta ihjäl sig helt enkelt, så blir det mer åtråvärt att vara här. Många vill jobba med det, men de orkar inte.