Birgitta Velander pekar ut mot fält där Sundsvalls kommun föreslår att bygga Sveriges största solcellspark

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Solceller har en livslängd på 25–30 år, och skogens värde, den är oändlig”, säger Birgitta Velander. Hör mer av henne i klippet ovan. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Planer på solcellspark i Njurunda kritiseras av boende –”För bygden skulle det vara katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

På över 1 190 hektar i Bredbyn söder om Njurunda vill Sundsvalls kommun bygga vad som potentiellt skulle kunna bli Sveriges största solcellspark. Men planerna har inte gått förbi utan kritik.

– Vi kommer att ta skada av den här verksamheten, säger Birgitta Velander, Bredbybo.

Det var inte förrän samrådet om översiktsplanen för solcellsparken var klart som Birgitta och andra Bredbynbor blev informerade om planerna. Hon önskade att någon under utredningens gång hade kontaktat markägarna i förväg. Något som Sundsvalls Tidning var först med att berätta om.

Hon menar att skogens värde är mer värt att bevara som den är, jämfört med den nytta som en solcellspark skulle innebära.

– Det kommer att finnas risker, som till exempel brandrisk, och våra brunnar och avlopp kommer att ta skada, säger Birgitta Velander.

”Det är förödande”

För Birgitta Velander är det ungefär 100 hektar av hennes mark som berörs. Men enligt henne är det mycket mer som påverkas än endast hennes mark.

– Vi har långt till alla samhällsfunktioner och vi har ju bosatt oss här av någon anledning. Många har bott här i flera generationer . Att föröda vår anledning till att bo här, både känslomässigt, ekonomiskt och miljömässigt är förödande, säger hon.

I klippet ovan visar Birgitta upp delar av hennes mark där solcellsparken planeras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.