Polisen i Härnösand testar elchockvapen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen i Västernorrland är först ut i landet med att alla i yttre tjänst börjar använda elchockvapen. Se när poliserna utbildas – och när SVT:s reporter får en stöt. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Polisen i Västernorrland först i Sverige att utbildas i elchockvapen: ”Gör fasansfullt ont”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utrustas nu med elchockvapen som ett komplement till skjutvapen. Utbildningen är i full gång i Västernorrland som är först ut i landet.

– Det gör fruktansvärt ont att bli skjuten med ett elchockvapen, säger utbildningsledaren Fredrik Gilderstam.

Elchockvapen ger offret en mycket kraftig stöt, men bedöms inte vara farligt, inte ens för människor med pacemaker.

Tvärtom tror polisen att vapnet kommer att rädda liv.

Positiva poliser

– Jag tror att det kommer att rädda många liv där vi väljer att använda elchockvapnet istället för pistolen, säger Fredrik Gilderstam.

De nya vapnen ska bli en del av den ordinarie utrustningen för poliser i yttre tjänst. Just nu utbildas en grupp poliser i Härnösand och poliskåren har en positiv inställningen till vapnen.

– Vi kommer att använda det vid ingripanden mot personer som inte gör som vi säger, konstaterar Fredrik Böhm, som är en av poliserna som går utbildningen.

Dödsfall

Samtidigt finns det kritik mot vapnen. Organisationen Amnesty pekar i ett remissvar på risker för människor med försvagad hälsa och menar att skador och även dödsfall förekommit internationellt.

Amnesty anser att det behövs tydliga riktlinjer för när vapnen ska användas.

Häng med när poliserna testar vapnen – och se hur SVT:s reporter reagerar när han får en stöt av vapnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.