Mayra Carabali som är mamma till ena pojken som blev avisad från Playa Festival. till höger och en översiktsbild på festivalområdet till vänster

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mayra Carabali berätta om hur hennes 16-årige son blev bortkörd av polisen utan att hon informerades. Foto: SVT

Polisens agerande under festival ifrågasätts – körde iväg tonåring 26 kilometer från hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Under Playa Festival i Sundsvall stoppade polisen ett kompisgäng med tonårskillar. Tre av dem avvisades, och en av dem kördes hela vägen till Selånger, 26 kilometer från sitt hem, där han släpptes av. Nu ifrågasätts polisens tillvägagångssätt.

– De körde iväg min son utan att kontakta mig, säger Mayra Carabali.

Under Playa Festival i Sundsvall som ägde rum i början på juli blev ett kompisgäng på åtta tonårskillar stoppade av polisen. Tre av pojkarna, alla som var mörkhyade i kompisgänget, blev avvisade av polisen utan någon tydlig förklaring. Två av mammorna till pojkarna har även anmält händelsen till Diskrimineringsombudsmannen.

En av pojkarna, som är 16 år, fick en ännu mer oväntad behandling och kördes av polisen till Selånger, 26 kilometer från sitt hem, och släpptes av där. Utan att poliserna någon gång enligt anmälan, försöka kontakta pojkens föräldrar.

Ifrågasättande av polisens agerande

Händelsen har väckt starka reaktioner och ifrågasättande av polisens tillvägagångssätt.

– Möjligheten till att avlägsna folk till en annan plats finns och vi har också rätten att göra det, om vi anser det nödvändigt, säger Helen Häggmark, tillförordnad biträdande lokalpolisområdeschef.

Mayra Carabali som är mamma till pojken som kördes iväg är upprörd över agerandet och kräver nu svar från polisen.

– Vem skulle ansvara för min son om någonting skulle hända honom, tänk om han själv inte hade kunnat ringa mig eller inte kunnat åka buss.

Inget krav på att informera föräldrar

Enligt Helen Häggmark finns det nödvändigtvis inget krav att kontakta vårdnadshavare till ungdomar de väljer att köra iväg, utan att det istället fungerar mer som ett komplement.

– Det är ett komplement till när vi gör ett sådant ingripande, och i många fall så ringer vi hem till vårdnadshavare, säger hon.

Sundsvalls Tidning var först med att berätta om händelsen.

Ett utdrag ur anmälan till Diskrimineringsombudsmannen. Foto: Diskrimineringsombudsmannen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.