Delad bild: Till vänster syns ett tungt beväpnat insatsteam i full skyddsutrustning vid en parkeringsplats nära en byggnad. Till höger, en polisuniform med kommunikationsutrustning sedd framifrån, framför en affisch med svenska polisfordon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Djupt tragiskt” – i klippet berättar polisen Henrik Blusi om hur polisen jobbar med säkerhetsfrågan efter dådet i Örebro. Foto: SVT, Eric Heller/SVT

Polisens beredskap i Västernorrland efter skolskjutningen i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Skolskjutningen i Örebro är den dödligaste masskjutningen i svensk historia och har väckt frågor om säkerheten i skolorna.

SVT har pratat med Henrik Blusi, kommunpolis i Sundsvall, om hur polisen arbetar med säkerhet och vilka åtgärder som vidtas för att skydda allmänheten.

– Vi har en god förmåga att kunna ingripa på ett bra sätt, säger han.

En skjutning skedde på Campus Risbergska skolan, en vuxenutbildning i Örebro, på tisdagen. Elva personer har dött i dådet, bland dem den misstänkte gärningsmannen.

Händelsen har väckt stor oro över hela landet, och under onsdagen var flaggor hissade på halv stång på flera platser i länet, bland annat vid Sundsvalls kommunhus och vid landshövdingens residens i Härnösand.

Skjutning vid skola i Örebro

Övat under lång tid

I Västernorrland följer polisen utvecklingen noga och övar för att förbereda sig för liknande scenarier.

– Vi genomför både både teoretiska och praktiska övningar för att förberedda på hur man ska kunna agera i sådana situationer, säger Henrik Blusi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning vid skola i Örebro

Mer i ämnet