Efter nio år lämnar Carina Ytterström posten som förbundsordförande i Västernorrland. Foto: Håkan Sjöström/SVT

Polisförbundets ordförande lämnar polisen i protest

Uppdaterad
Publicerad

Efter 41 år som polis lämnade Carina Ytterström idag in sin uppsägning till polismyndigheten. ”Måttet är rågat”, säger hon och går i protest mot en illa fungerande polisorganisation.

Carina Ytterström smyger inte med sin avgång. Efter nio år som ordförande i polisförbundet i Västernorrland lämnar hon polisyrket i protest mot polisens omorganisation.

Outredda brott mot barn

Hon är inte förvånad över uppgifterna i veckan att sexualbrott mot barn blivit liggande outredda.

Poliskrisen i norr

– Så ser det tyvärr ut just nu. Många erfarna poliser och brottsutredare flyr till jobb utanför polisen och då räcker inte resurserna till ens för det som är högprioriterat. Polisen ska prioritera brott mot barn, brott i nära relation och brott där det finns frihetsberövade men när folk slutar så finns det inte folk så det räcker, säger Ytterström.

LÄS OCKSÅ: Långa utredningstider för sexualbrott skapar misstro för rättsväsendet

Inget ljus i tunneln

I vintras omvaldes Carina Ytterström som ordförande för polisförbundet i Västernorrland för ytterligare en tvåårsperiod men i somras kom hon fram till beslutet att sluta som polis. Hon väljer att gå i pension i förtid efter 25 år som ordningspolis och därefter som polisinspektör och utredare.

– Det var mitt drömjobb men nu, snart tre år efter att polisen genomförde sin omorganisation så ser jag tyvärr inget ljus i tunneln. Den nya organisationen har lett till kaos, avdelningar har slagits ut och det har blivit viktigare att följa formella tidscheman än att göra saker rätt. Vi har färre poliser i yttre tjänst, vi har färre poliser som utreder brott och vi har lagt ner polisstationer. Kort sagt, vi har kommit längre från medborgarna, säger Ytterström.

Fel chefer befordrats

I en debattartikel på fredagen skriver Carina Ytterström att det finns exempel på olämpliga chefer fortsatt som chefer och dessutom befordrats till högre positioner. Hon uppger också att det inom polisorganisationen byggts upp en stark möteskultur som tar tid och resurser. Enligt Carina Ytterström är möteskulturen, som hon skriver, ”inte av denna världen”.

– Det allra värsta är synen som myndigheten har på poliser som yrke, det har skett en ”avpolisiering” av guds nåde. Det har blivit allt  fler civila med högre löner än poliser på polisjobb. Som en reaktion till detta säger poliser upp sig som aldrig förr, lönerna är för låga och såväl arbetsvillkoren som arbetsmiljön har förändrats negativt.

Mer pengar i svarta hål

Om löften om mer pengar från regeringen säger hon så här:

– Det är positivt att man från politiskt håll har lagt extra pengar till polisen från 2018, men tyvärr tror jag inte att de läggs på våra löner utan de kommer att stoppas i de hål som redan finns. Jag tror inte att vi ännu har nått botten inom svensk polis och på de få år jag har kvar kommer jag inte att få uppleva bättre tider inom polisen. Vi har halkat så långt efter lönemässigt och det kommer att ta väldigt lång tid att rätta till, om det ens är möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poliskrisen i norr

Mer i ämnet