Foto: Ylva Holmgren, SVT

Polishandräckning när pojke hämtades från barnpsyk

Uppdaterad
Publicerad

Jourhemmet var direkt olämpligt men det skulle dröja månader innan socialtjänsten i Ånge kommun upptäckte sitt misstag. Då var den 12-årige pojken redan intagen på barnpsyk med planer att avsluta sitt liv.

Pojken lämnades åt sitt öde hos ett olämpligt jourhem där innehavarna knöt an till pojken och sedan inte ville lämna honom i från sig. När kommunen skulle flytta honom från jourhemmet till en mer stadigvarande lösning tvingades man rekvirera polishandräckning för att genomföra flytten.

Händelsen i Ånge kommun är ett av många exempel på brister hos socialtjänsten som SVT och Uppdrag granskning tidigare berättat om.

För barnens bästa

Månader utan kontakt

I fallet med 12-åringen anser Inspektionen för vård och omsorg att det är ytterst anmärkningsvärt att en 12-årig pojke lämnas utan uppföljning under så lång tid. Han placerades i Ånge kommun vid årsskiftet 2015/2016 men kom av platsbrist att hamna i ett jourhem i en annan del av landet. Efter två veckor besöker socialsekreteraren jourhemmet men sedan sker inga besök på fyra månader, med undantag av ett mobilsamtal via Facetime.

När pojken sedan ska flyttas hem till ett boende i Ånge – där hans storebror är placerad sedan tidigare – vägrar jourfamiljen att lämna ifrån sig honom. Då befinner han sig på barnpsyk. Han mår dåligt och umgås med självmordstankar.

Dragkamp om pojken

Av socialtjänstens och IVOs utredning av det inträffade förefaller det uppenbart att jourhemmet i det läget försöker påverka pojken att stanna. Jourhemmet försöker bland annat förmå läkare att skriva sjukintyg för pojkens räkning i syfte att stoppa flytten.

Under den här tiden fick jourhemmet ersättning av Ånge kommun för omhändertagandet av pojken. Vad man från kommunens håll inte räknade med var att jourhemmet skulle agera för att behålla pojken.

Det var då kommunen tvingades ta hjälp av polisen för att hämta pojken.

Enligt socialnämndens ordförande Birgitta Sjögren (S) lever pojken som idag är 15 år under trygga och stabila förhållanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

För barnens bästa

Mer i ämnet