Pollenallergiker står utan hjälp när hela Norrland blir utan pollenprognoser i år. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Pollenallergiker blir utan prognoser när ingen vill finansiera mätningen

Uppdaterad
Publicerad

I höstas lades mätningen av pollen ner på samtliga mätstationer i Norrland. Nu väntar en vår där pollenallergiker tvingas gissa sig till när de ska medicinera mot sina besvär.

Ända sedan 1979 har mängden pollen mätts upp på stationer i norra Sverige. Men när nu personen som utfört mätningarna gått i pension, väljer Region Västerbotten och Norrbotten som finansierat mätningarna med stöd av Naturhistoriska riksmuseet, att lägga ner verksamheten helt.

Det betyder att pollenallergiker inte längre kan ta del av pollenprognosen på en yta större än halva Sverige.

– Det är obegripligt för det har varit ett så värdefullt verktyg. Från att ha varit data som har samlat damm så har man ju lyckats få ut den här informationen på ett smidigt sätt på webbsidor och i appar till de som behöver informationen. Det är en superlyckad applikation som nu försvinner. Det är tråkigt och obegripligt, säger Erik Holmlund som själv är pollenallergiker.

Lång kamp

Astma- och allergiförbundet har länge jobbat för att pollenmätningarna ska vara kvar. Förbundets andre vice ordförande, Mikaela Odemyr berättar om en lång kamp som på inget sätt är över ännu.

– Så länge jag har varit föreningsaktiv så har det här bubblat upp med hot om nedläggning och nu har det skett. Det finns bara en lösning. Det är att göra om och göra rätt och att regeringen tar ansvaret. Vi skrev artiklar om det här under hösten och vi har uppvaktat socialminister Lena Hallengren och den regionala politikern Ingeborg Wiksten.

Lämnas att chansa

Utan prognoser är det upp till pollenallergiker att gissa sig till när det är dags att börja medicinera mot allergiska besvär.

– Man får börja knapra piller långt i förväg för säkerhets skull. Det är väl enda sättet att tackla situationen, säger Erik Holmlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.