Försäkringskassans lista över riskyrken för psykosocial ohälsa bland kvinnor toppas av prästyrket, pastorer som tvåa. Bland männen är det speciallärare följda av sjuksköterskor som toppar listan men på tredje plats kommer prästerna.
Sammantaget visar alltså statistiken att prästyrket är ett farligt yrkesval. Risken att drabbas av psykisk ohälsa på grund av stress och utmattning är stor.
Tillgänglig – alltid
Elin Lockneus, komminister i Tuna Attmars församling menar att man som präst ofta ska vara tillgänglig utanför arbetstid.
– Vi som präster jobbar oftast när andra är lediga och sen när vi har våra lediga dagar då drar samhället igång och då kontaktar man oss.
Men hon menar också att det även handlar om kallet. Att präster ser sig som kallade av Gud och därför arbetar jämt.
Människor i nöd
Att arbeta som präst innebär också att man träffar människor i mycket svåra situationer.
– Präster möter människor i deras svåraste stunder i livet. De ska hantera andras sorg och förtvivlan. Arbetsgivarna måste se till att det finns ordentlig tid till återhämtning i ett yrke som detta och att präster inte arbetar mer än de ska bara för att de är lojala med sina arbetsuppgifter. Ett annat problem är att de som har oreglerad arbetstid utnyttjas i vissa fall för att de inte kostar något mer om de arbetar övertid, säger Vibeke Hammarström, kanslichef på Kyrkans Akademikerförbund.