Foto: SVT / arkiv

Stort engagemang för att hjälpa lantbrukare med foder

Publicerad

Sedan en tid har det startats sidor på nätet där bönder kan komma i kontakt med markägare som erbjuder dem att slå betesmark. I Sollefteå är det mer än 100 personer som hört av sig via kommunens sida.

– Det är ett stort engagemang för det här, säger Majed Safaee, Sollefteå kommun.

I spåren av torkan har det startats hjälpgrupper på nätet där människor erbjuder bönderna att slå deras marker. Markägare som vanligtvis slår sin mark men inte gör något av det potentiella fodret. Det kan också handla om betesmark för djuren.

I Sollefteå har kommunen lagt ut en informationsida där lantbrukare och markägare kan komma i kontakt med varandra.

Många vill hjälpa till

Engagemanget är stort och många vill hjälpa till. Majed Safaee är den som varit spindeln i nätet i kommunhuset i Sollefteå.

– Det är nog över 100 personer som hört av sig, jag har faktiskt tappat räkningen, det är verkligen över förväntan, säger Majed Safaee.

– Alla tips går ju inte att använda som djurmat, men jag har ingen kunskap om det utan jag förmedlar det bara vidare till bönderna, säger Majed Safaee.

Redan gett resultat

På sin hemsida skriver Sollefteå kommun att tipsen redan gett resultat och Majed Safaee säger att han förmedlat tips till sex bönder. Det har också varit stort intresse från andra kommuner i landet som undrat hur kommunen gått tillväga.

En av dem som erbjuder sin mark är Helen Englund i Örnsköldsvik. Hon har gått med i facebookgruppen ”Foderbrist i Norrland” och informerat att de kan erbjuda foder till den som vill komma och slå åkermarken. I nuläget har gruppen drygt 700 medlemmar och många erbjuder sina marker.

– För oss är det en vinn-vinn-situation, vi får bort det och någon annan kan få användning av det, säger Helen Englund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.