Lär dig skilja på riktiga sotare och bluffvarianten! Foto: SVT/arkiv

Räddningstjänsten varnar för bluffsotare

Uppdaterad
Publicerad

Nu har de dykt upp igen, ”bluffsotarna” som försöker sälja in sina tjänster hos privatpersoner.

– Det går i vågor, men med jämna mellanrum dyker de upp. De är otroligt aggressiva i sin marknadsföring, säger Tora Åström, Medelpads Räddningstjänstförbund.

Det rör sig om faktiska företag som säljer sina tjänster, rengöring av ventilationskanaler, problemet är att deras säljargument inte stämmer. De påstår nämligen att det är krav på att utföra sådan regöring. Det var mycket riktigt ett krav tidigare men kravet togs bort 2004.

– Det är bra att rengöra ventilationskanaler då och då, så det är inget fel i sig, men det är metoden de använder sig av som vi vänder oss emot, säger Tora Åström.

Företagen brukar kallas ”bluffsotare” och de verkar i hela landet med ojämna mellanrum. Just nu har räddningstjänsten fått samtal från västra Medelpad med frågor om vad det rör sig om.

Räddningstjänsterna i länet har avtal entreprenörer som utför den här typen av arbeten.

– Våra entreprenörer ringer inte utan de kommunicerar via brev, förklarar Tora Åström.

Det här är räddningstjänsternas entreprenörer

  • Härnösand: Härnösands sotningsdistrikt AB
  • Kramfors: Kramfors Sotning & Ventilationsanering AB och Ådalens Brandskydd & Sotning AB
  • Brand och Säkerhet i Örnsköldsviks kommun har avtal med Öviks sotningsdistrikt AB för att sota och göra brandskyddskontroller i Örnsköldsviks kommun.
  • Sollefteå: Sollefteå Sotningsdistrikt AB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.