Råkurr om vattenkraften

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Svensk Energi är upp till hälften av den svenska vattenkraften hotad om  Vattenverksamhetsutredningens förslag går igenom. – Barnsligt och oseriöst, anser en av utredningens experter. Även utredninges ordförade är besviken på Svensk Energi.

Utredningen är bland annat tillsatt för att  anpassa svensk lagstiftning till EU:s vattendirektiv. Av ett delbetänkande framgår att  det skall bli möjligt att  ompröva givna tillstånd för vattenkraftverken.

På ett tidigt stadium lämnade Svensk Energi in ett särskilt yttrande där man vädrade sin oro för framtiden. Utredningen ordförande, Henrik Löv,   tyckte då att Svensk Energi mest var intriktad på att ställa till bråk.

Vattenkraftsutredningen

– Jag är lite besviken på att de går hårt åt i det särskilda yttrande som de har getts möjlighet att lämna och menar att vi inte gjort det vi borde i konsekvensanalysen, sade han till publikationen Riksdag & Departement.  Han tillade att han tycker att Svensk Energi, som har med en expert i utredningen, hade kunnat bidra bättre i den delen.

Nu har alltså Svensk Energi skickat ut  ett pressmededelande, där det sägs att upp till 50 prpocent av vattenkraften är hotad.

Detta har fått en annan expert, Christer Borg, älvräddarnas representant i utredningen, att gå i taket. 

– Barnsligt och oseriöst, säger han till Mittnytt. Och Svensk Energis omvärdsanalys är så dålig att min åttaåring skulle ha gjort ett bättre jobb.

– Sverige producerar normalt 66 terrawattimmar vattenkraft varje år. Med en omprövning av tillstånden skulle vi max tappa 1,5 Twh. Och vilket är bäst? Att vi genomför EU:s vattendirektiv eller att vi drabbas av dryga böter i framtiden?

– Svensk Energis representant  sitter alldeles tyst på sammanträdena för att sedan gå hem och leverera fullständigt vilseledande information till allmänheten.

– Fast det finns nog gud ske lov inte någon riksdagsledamot  som tar dom här pellejönsarna på allvar, säger Borg.

-

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraftsutredningen

Mer i ämnet