Till vänster en man i glasögon med hörlurar på huvudet framför en bokhylla, till höger en urklipp från förundersökningen som visar en traskribering av ett förhör där svaren från den förhörda är markerat i gult, alla svar är ”Ingen kommentar”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Dennis Martinsson, doktor i straffrätt förklara vilka konsekvenserna kan bli för den som bara säger ”ingen kommentar” i rättssalen. Foto: Patric Sellén SVT / ur polisens förundersökning (bildbearbetning Vilma Pettersson)

Får man svara ”ingen kommentar” i förhör? –Rättsexperten svarar

Uppdaterad
Publicerad

Enligt svensk rättspraxis är det polis och åklagare som har bevisbördan i en förundersökning om brott, och som ska kunna bevisa och belägga sina misstankar och påståenden.

– Den misstänkte har ingen skyldighet att svara på frågor. Men om det går till rättegång kan tystnad bli en nackdel för den åtalade, säger Dennis Martinsson, doktor i straffrätt – se och hör mer i videon.

Att misstänkta personer i mål som handlar om gängkriminalitet tiger sig genom förhören är ingen ny företeelse – men det har ökat markant de senaste åren i takt med att konflikterna mellan de rivaliserande nätverken har eskalerat. Det bekräftar både polis och åklagare för SVT.

Dennis Martinsson har också iakttagit den här utvecklingen från sin horisont.

Knarkkriget i Sundsvall

– Man kan se ett mönster, helt klart. Men det är skillnad på ett tiga i polisförhör och att göra det i en rättssal, där det ska avgöras om du är skyldig eller inte. Och det är ju det som sägs under en huvudförhandling som ska ligga till grund för domen i målet, enligt omedelbarhetsprincipen, säger han.

”Ingen kommentar, hela vägen”

I polisens förundersökning i ärendet om gängkriget i Sundsvall finns bland annat beslagtagna skriftliga instruktioner från den 21-årige huvudmannen till sina ”underhuggare” om att de ska hålla tyst i förhören. ”Ingen kommentar, hela vägen”, skriver han i meddelanden till ett flertal av de medåtalade i målet.

Det är också uppenbart att strategin slagit igenom på alla nivåer i nätverkets hierarki. Även de yngsta misstänkta i det aktuella målet, 15 år gamla när brotten ska ha begåtts, svarar just ”ingen kommentar” på de allra flesta av polisens frågor.

Men att använda sig av samma taktik under rättegången kan visa sig slå tillbaka mot den misstänkte.

Hör Dennis Martinsson utveckla det hela i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet