Kritiken gäller en patient som varit inskriven på kliniken i 18 år. JO anser att vården varit passiv och att kliniken borde ha sökt extern hjälp för att nå framgång.
Fallet har drivits av människorättsorganisationen Civil Rights Defenders som anser att kliniken gör sig skyldig till en grym och förnedrande behandling av patienten och att det rör sig om ett brott mot de mänskliga rättigheterna.
Välkomnar kritik från JO
Civil Rights Defenders som engagerar sig i brott mot de mänskliga rättigheterna runt om i världen är mycket kritisk till de förhållanden som råder inom den psykiatriska tvångsvården i Sverige. Långa vårdtider utan adekvat behandling är ett allvarligt missförhållande, anser organisationen.
-Att vara intagen i tvångsvård utan att man får tillgång till adekvat vård, och att inte ha förutsättningar eller snarare förhoppningar om att få till en förändring är något som till och med Europadomstolen har konstaterat att det utgör grym och förnedrande bahandling, säger Annika Åkerberg, jurist vid Civil Rights Defenders.
Principiellt viktigt
Fallet i Sundsvall är principiellt viktigt eftersom det enligt Civil Rights Defenders finns ett betydande antal patienter med långa vårdtider inom den psykiatriska tvångsvården i Sverige. Annika Åkerberg menar att JOs utlåtande innebär en generell vägledning för klinikerna.
-Vi välkomnar särskilt att JO faktiskt går ut och kritiserar själva vården, för att ha en person intagen i tvångsvård under så lång tid som det här är frågan om är en väldigt tydlig människorättskränkning, säger Annika Åkerberg.
Civil Rights Defenders välkomnar kritiken från JO. Hör juristen Annika Åkerberg kommentera fallet i klippet.