Klart är att den 52-årige patienten är en av de patienter som suttit längst på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall.
Psykisk hälsa
Enligt Civil Rights Defender är fallet av principiellt stort intresse eftersom det väcker ett antal frågor om den psykiatriska tvångsvården i Sverige. Annika Åkerberg som är jurist vid Civil Rights Defender undrar om patienten i Sundsvall fått någon adekvat vård under sina 18 år på kliniken.
– Vi är kritiska till att han inte fått den vård och behandling som krävs för att han ska kunna återfå sin psykiska hälsa. Vi har också funnit att han själv förväntas tala om för kliniken vad han behöver för vård och det är ytterst allvarligt. Han befinner sig trots allt på en specialistklinik som förväntas ha kompetensen, säger Annika Åkerberg till SVT.
Repressalier
Hon bekräftar att den 52-årige mannen anser sig vara utsatt för repressalier från klinikens sida. Bland annat har han nekats godkända utevistelser i brist på personal. Civil Rights Defender vill ha klarlagt om det bara gäller honom eller också andra patienter på kliniken.
– Oavsett orsaken är det allvarligt. Fallet i Sundsvall är principiellt intressant. Vi anser att det är viktigt att patienter inom den psykiatriska tvångsvården involveras i sitt eget tillfrisknande och fallet i Sundsvall aktualiserar den frågan inom den psykiatriska tvångsvården som helhet, säger Åkerberg.
Omfattande utredning
Civil Rights Defenders utredning av den 52-årige patienten är på 16 sidor.
Enligt Bengt Eriksson har rättspsyk i Sundsvall börjat utreda uppgifterna. Han lyfter också frågan om sluten rättspsykiatrisk vård är en rimlig påföljd för de brott som mannen begått.