Regeringen föreslår fördubblat stöd till regionala flygplatser

Uppdaterad
Publicerad

I sin tredje extra ändringsbudget till riksdagen föreslår regeringen totalt 100 miljoner kronor ytterligare till regionala flygplatser runt om i landet som drabbats hårt av nedgången i resandet på grund av coronapandemin.

Sundsvall-Timrå airport, Höga kusten aiport och Örnsköldsvik airport får alla ta del av stödet.

Det skulle innebära att det statliga flygplatsstödet nära nog fördubblas. Det årliga driftstödet uppgår för närvarande till drygt 100 miljoner kronor.

– I vårt avlånga land har flyget en viktig roll i transportsystemet. Flyget är viktigt inte bara för tillgänglighet utan också för att samhällsviktiga transporter som ambulansflyg och brandflyg ska kunna genomföras effektivt, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i ett pressmeddelande.

– Den fortsatta pandemin har inneburit att flygplatser löper risk för nedläggning. För att trafikledning och samhällsviktigt flyg ska kunna upprätthållas trots minskad flygtrafik ökar därför regeringen stödet till dessa i en extra ändringsbudget, fortsätter han.

Även Sundsvall-Timrå får del av pengarna

Stödet går till de kommuner som beslutar om driftstöden till sina respektive flygplatser. Alla flygplatser som i normalfallet får statligt driftstöd kommer också att kunna få del av det utökade stödet.

Till följd av coronapandemin kommer även de icke-statliga flygplatser där det bedrevs inrikes reguljär linjefart under hela 2019 kunna få del av stödet, enligt regeringens webbplats. Alltså även Sundsvall-Timrå som normalt inte får statligt stöd.

– Pengarna kommer att gå till att täcka en del av det underskott som vi drabbats av säger Frank Olofsson flygplatschef på Sundsvall-Timrå airport.

Regeringen vill också säkerställa att flygtrafikledningen kan fortsätta att verka på regionala ickestatliga flygplatser. Därför förslås även att 26,5 miljoner kronor avsätts särskilt för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.