Fyra personer står utomhus och håller upp en stor banner med texten ”НІХТО КРІМ НАС!” och symboler som representerar en militär enhet. I bakgrunden syns en röd bil och ett trafikskylt, vilket indikerar att platsen är urban. Settingen antyder en offentlig manifestation eller stöd för en militär enhet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roger Westerlund, områdesdirektör på Region Västernorrland (näst längst t v) på en av sina elva resor till Ukraina då en bil överlämnades till Ukrainas 77:e brigad. Foto: privat

Regionen studerar krigssjukvård på plats i Ukraina: ”På något sätt löser de det”

Publicerad

Efter totalt elva resor till Ukraina har regionens områdesdirektör Roger Westerlund samlat på sig en hel del erfarenhet om hur man hanterar krigssjukvården – men även det andra som kanske är ännu mer utmanande:

Hur får man den vanliga sjukvården att fungera i ett fullskaligt krig?

Roger Westerlund, områdesdirektör för sjukvårdsområde söder och Magnus Kristiansson, områdesdirektör för rättspsykiatrin, ingår i Region Västernorrlands beredskapsgrupp.

I början av december reste de till Ukraina. Syftet var att lära sig hur man bedriver fungerande sjukvård i krig, och att göra en informationsfilm.

Kriget i Ukraina

Förutsättningar under krig

– Folk fortsätter att ha diabetes, får hjärtinfarkter och cancer. Och hur man prioriterar mellan de här olika förutsättningarna, det är några av utmaningarna under krig eller kris, säger Roger Westerlund.

– Vi tittade inte bara på hur man hanterar krigssjukvården utan det andra som kanske är ännu mer utmanande: Hur får man den vanliga sjukvården att fungera i ett fullskaligt krig?, berättar Roger Westerlund.

Knappa resurser

Från början fick de politiskt korrekta svar, när de frågade hur det funkar, berättar Roger, men efter ett tag fick de höra att det är svårt att få det att gå ihop.

– Det är fruktansvärt, vi vet inte hur vi ska få resurserna att räcka till. Hur ska vi få läkarna att finnas till både på sjukhuset och på stabiliseringspunkten vid fronten, svarade en ur sjukvårdspersonalen i Ukraina.

Men hur gör ni då, frågade Roger Westerlund.

– Ja, jag vet inte men på något sätt löser vi det, fick han till svar.

Informationsfilm

Med på senaste resan till Ukraina fanns två dokumentärfilmare som just nu sitter och klipper ett informationsmaterial som Region Västernorrland, kommunerna men även SKR (Sveriges kommuner och regioner) kan ha användning för och sedan sprida till övriga regioner.

– Syftet med filmen är att sprida kunskap och skapa diskussioner om hur vi kan förbereda oss och planera och öka på vår förmåga till civilt försvar och civil beredskap, säger Roger Westerlund.

I videon berättar Roger Westerlund om vad han tagit med sig för erfarenheter från Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet