Ett halvår före valet råder stor (s)plitttring i Härnösand. Foto: SVT / arkiv

(S)plittring inom arbetarekommunen i Härnösand: Revisorerna vill inte ge styrelsen ansvarsfrihet

Uppdaterad
Publicerad

Sprickan inom socialdemokratin i Härnösand tycks vara avgrundsdjup. Sju förtroendevalda har hoppat av sedan förra årsmötet på grund av konflikter och arbetsmiljöproblem på kansliet – och inför det nya på måndag föreslår revisorerna att styrelsen inte beviljas ansvarsfrihet.

På måndag kväll håller alltså arbetarekommunen i Härnösand, alltså den lokala S-föreningen i kommunen, årsmöte. Och det finns en hel del frågor att ta itu med.

Styrelsen har drabbats av avhopp i strid ström under verksamhetsåret.

Kommunvalet 2022 Härnösand

– Det är totalt sju förtroendevalda som lämnat sina uppdrag sedan förra årsmötet, säger Bo-Anders Öberg, en av revisorerna, till SVT.

Bland avhopparna finns ordföranden Anders Byqvist som aviserat att han avgår i samband med årsmötet, trots att han är vald för ett år till.

Konflikter

Huvudskälen till turbulensen är personkonflikter som även lett till dålig arbetsmiljö på arbetarekommunens kansli där en anställd anses ha behandlats illa.

Det plus ett ”betydande” ekonomiskt underskott gör sammantaget att revisorna Bo-Anders Öberg och Lars Wikberg i sin verksamhetsberättelse föreslår att styrelsen inte beviljas ansvarsfrihet. Det här var Sveriges Radios P4 Västernorrland först med att berätta.

– Nu är det ju inte vi som slutligen bestämmer det. Det gör årsmötet, säger Bo-Anders Öberg.

SVT söker Anders Byqvist och vice ordförande Elisabeth Strömqvist för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Härnösand

Mer i ämnet