En person sitter i förarsätet på en lastbil, iklädd en reflexjacka i stark färg. Lastbilen är parkerad, och i bakgrunden syns en skogsmiljö med träd och en väg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i eltimmerbilen i klippet och hör vad Rolf Löfgren tycker om den. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Rolfs åkeri i Ånge först ut att testa ny eltimmerbil

Uppdaterad
Publicerad

I en vecka har Rolf Löfgrens åkeri använt sig av eltimmerbilen och hämtat och fraktat timmer i skogarna runt Östavall i Ånge.

– Den är så tyst. Nu är man pigg när man kliver ur, säger Rolf Löfgren.

I tio års tid har Rolf Löfgren forslat timmer i fossildrivna timmerbilar men nu har han köpt en eldriven timmerbil med stöd från SCA genom ett avtal där SCA lägger större delen av den ekonomiska risken på SCA Skog istället för det enskilda åkeriet.

Kan tappa effekt

Innan Rolf kan starta sin arbetsdag finns det en del som måste göras innan han kan köra, för att optimera batteritiden.

– Batterierna måste vara förkonditionerade och uppvärmda, annars tappar man mycket effekt om man far med kalla batterier, säger Rolf.

Laddning

Just nu byggs en laddplats vid virkesterminalen i Östavall, men än så länge laddar han inne i byn i Östavall på en snabbladdare.

– Det tar ungefär en timme från 20 procent till 90 procent och sedan går den i fem timmar., säger Rolf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.