skolgård

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolchefen i Västerbotten var med och genomförde utredningen av läraren efter larm från en förälder – ”Vi pratade med minst 50 elever, plus lärare och övrig personal”, säger han till SVT. Foto: SVT

Så kunde anmälda läraren få jobb i fyra kommuner – trots uppgifter om kränkningar och rasism

Uppdaterad
Publicerad

Läraren har varit verksam i fyra kommuner under sju år – trots att hon ska ha uttryckt sig rasistiskt och kränkt eleverna. I Västerbotten tog lärarens framfart stopp och Skolinspektionen kallades in.

– Beteendet och händelserna var direkt oförenliga med läroplanens, organisationens och för den delen min egen värdegrund, säger skolchefen i Västerbotten.

Skolan i Västerbotten skickade vidare ärendet till Skolinspektionen, som i sin rapport beskriver hur läraren återkommande ska ha kränkt elever och kommit med direkt rasistiska anmärkningar.

”Svarta är slavar”, ska hon vid något tillfälle ha sagt och anmärkte dessutom att mörkhyade elever ”ständigt ljög om sina namn”.

Har jobbat i fyra kommuner

Den omfattande granskningen berör hur kvinnan skött sitt jobb i tre olika kommuner i Västernorrland och en kommun i Västerbotten.

Den skolchef i Västerbotten som var med och genomförde utredningen säger till SVT att han inte ”varit i närheten av något liknande fall”.

I samband med skolledningens samtal med kvinnan valde hon att omedelbart avsluta sin anställning själv.

Fanns varningsignaler

Hon hade ju arbetat i tre kommuner i Västernorrland tidigare där ansvariga noterat att allt inte stod rätt till – fanns det inga varningsflaggor under rekryteringen hos er?

– Jo, det framkom att vissa utmaningar i ledarskapet fanns och hon kunde behöva ett stöd i klassrummet, men det var på den nivån.

– Det fanns inget som gjorde att vi avbröt processen, men vi valde att bara ge henne en provanställning.

”Grovt oskicklig i yrket”

Inspektionens slutsats är glasklar: Läraren har uppträtt grovt oskickligt och bör fråntas sin lärarlegitimation.

Det blir nu Lärarnas ansvarsnämnd som får besluta i fallet. Nämnden är en oberoende enhet inom Skolverket som leds av en domare vid Förvaltningsrätten i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.