• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Den hotade arten Mnemosynefjäril Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Så ska hotad fjäril räddas

Publicerad

Den lilla vita Mnemosynefjärilen med svarta konturer är en starkt hotad art som man nu ska försöka hjälpas åt att rädda.

Nyligen hölls ett nationellt möte i Söråker, Timrå, för att försöka rädda fjärilen. Med på mötet fanns deltagare från flera länsstyrelser och forskare för att diskutera varför Mnemosynefjärilen syns till allt mer sällan. 

– Den är jättespeciell, det är nästan bara vi i vårt län som har den. Och den finns på Alnön och i Söråker, säger Annika Carlsson som är biolog på Länsstyrelsen i Västernorrland.

Livsviktigt med smånunneört

Det finns enstaka exemplar av den sällsynta fjärilen i Blekinge och den förekommer också i Uppland.

– Den lever bara ihop med smånunneört och den är vanlig här. Det är den enda växt som larven kan leva på, säger Annika Carlsson.

Nunneört Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

SVT: Varför är det så viktigt att rädda den här fjärilen?

Det är en svår fråga, men de finns ju bland hotade arter och det är viktigt med biologisk mångfald och eftersom vi är en av få län där den finns känner vi ett extra ansvar att rädda den.

Fler hotade arter

Fjärilar är i larvstadiet knutna till vissa växter. Och det finns fler hotade fjärilsarter.

Violett guldvinge

– Vi har också en superovanlig art som heter Violett guldvinge som är kopplad till ormrot. Den finns ibland annat i Borgsjö, längs E14.

Läs också: ”Har du sett fjärilen Violett guldvinge?”

Går sakta utför

På mötet presenterades lägesstatus för fjärilen i Blekinge, Uppland och Medelpad. Men enligt den inventering som gjorts sedan 2008 verkar det som om det går sakta utför.

– Det blir färre och färre. Vi har haft kalla vårar och den är känslig för väderleken. Och den gillar inte när det är igenväxt, det gör däremot den Violetta guldvingen.

Experter från Finland och Norge

Det finns ett åtgärdsprogram framtaget för att försöka rädda fjärilsarten Mnemosynefjäril. På mötet i Söråker fanns också två experter från Finland med.

– Det är inte lika illa i Finland som här, så de berättade lite om läget där.

Man gick igenom erfarenheter från två finska studier och en representant från Norge fanns också med per telefon. På vissa håll i Norge har fjärilen gått från att vara nästan okänd till inte så ovanlig. För att bevara arten handlar det om att röja marker. Just den här arten gillar nämligen inte när det växer igen.

– Åtgärderna handlar mycket om att vi röjer och att vi informerar markägare och allmänhet om det här.

Örten blomstrar

Efter samverkansmötet ingick dessutom ingick en exkursion för mötesdeltagarna under eftermiddagen. Under den hade man dock inte turen att få se den sällsynta arten.

– Den flyger i början av juni, vid midsommartid. Vi hade hoppats att få se någon larv, men det gjorde vi inte. Men smånunneörten blommade fint, avslutar Annika Carlsson.

Mnemosynefjärilen

Mnemosynefjäril (parnassius mnemosyne) är en de mest hotade fjärilsarterna i Sverige. Den förekommer i mosaikartade ängs- och hagmarker med inget eller extensivt bete, ofta i anslutning till förekomster av nunneörter.

För att rädda arten föreslår Naturvårdsverket biotopvård och skapandet av spridningskorridorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.