Anders Brännlund, en av numera tre halvtidsanställda på Mannaminne vrider den gigantiska globen. Jordglobens hus är ett av Anders Åberg otaliga byggen på platsen. Elin Holmberg. till höger, är verksamhetschef och vill utveckla verksamheten för en ny publik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vill vara motvikt till den digitala världen” – följ med till ”konstbyn” Mannaminne i Häggvik, och hör om de kämpiga åren som nu är över. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Sanering blev räddningen – nu siktar Mannaminne på att nå barn och unga

Publicerad

Krisen var överhängande för några år sedan för kulturbyn Mannaminne i Häggvik, Nordingrå.  Men en ekonomisk sanering har fått verksamheten på fötter igen. Nu siktar de på att nå en ung publik.

– Vi vill vara en motvikt till den digitala världen de ofta lever i, säger Elin Holmberg, verksamhetschef.

Fram till Anders Åbergs död 2018 hade ett konstant byggande pågått i skogsbacken i Häggvik. Mannaminne påbörjades 1980 av paret Anders och Barbro och växte fram till en bångstyrig och egensinnig konstby, ett kulturproprojekt och kulturarvsmuseum. 

Den ekonomiska kris som hotade verksamheten för några år sedan har hanterats genom en rejäl sanering och Mannaminne har nu tre halvtidstjänster för verksamheten.

Mannaminne

– Nu står vi på fast mark, säger Jan Sahlén, ny ordförande i stiftelsen Mannaminne.  Han efterrädde nyligen tidigare ministern Görel Thurdin (C) på posten.

I klippet nedan berättar verksamhetschefen Elin Holmberg och Andreas Brännlund, kreativt ansvarig om hur de ser på framtiden.

Bild inifrån ett av husen i Mannaminne, Nordingrå. En stor tredimensionell jordglob syns till höger, och i taket syns timmerbjälkar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste utvecklas” – hör hur Mannaminne ska fortsätta locka besökare även om 40 år. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Mannaminnes ekonomi

Förra sommaren, 2022, hade anläggningen 16 000 besökare, omsättningen året innan låg på 2,1 miljoner kronor

Verksamheten får ett årligt bidrag på  250 000 kronor  från Kramfors kommun och 200 000 kronor  från Region Västernorrland.

Avtalen löper under tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mannaminne

Mer i ämnet