Satelliter som detekterar en hög värmestrålning och larmar till SOS Alarm, var från början ett testprojekt efter de omfattande skogsbränderna sommaren 2018. Sedan 2022 är systemet direktkopplat till SOS Alarm och har visat sig vara effektivt för att upptäcka bränder, särskilt på avlägsna platser eller mitt i natten.
– Det har visat sig vara så tillförlitligt att vi betraktar det på samma nivå som ett inringt larm från en person som ser en brand, så vi agerar utifrån det, säger Thomas Hansson.
Systemet upptäckte brand
Tidigare i februari brann två stugor på Alnö. Satelliter upptäckte värmeskillnader på platsen och larmade därefter till räddningstjänsten. Stugorna gick dessvärre inte att rädda.
Finns brister – växthus orsakar falska larm
I större städer finns det händelser där växthus reflekterat solljus som satelliten detekterat som brand. Enligt Thomas har det utöver det inte uppstått några problem överhuvudtaget.
Finns det någon problematik med systemet?
– Det larmar ju på kända bränder och händelser, till exempel bränder som är under kontroll eller majbrasor. Så det finns såklart en viss felmarginal, säger Thomas Hansson.