Kollage. Skogsbrand med kraftig rökutveckling till vänster. En skärm som visar en brandsymbol på en karta till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från rymden kan satelliter slå larm om annars okända bränder i framför allt glesbygd – hör insatsledaren Fredrik Edlund i Sundsvall om hur systemet fungerar. Foto: SVT

Satelliter upptäcker skogsbränder och slår automatiskt larm

Uppdaterad
Publicerad

Satelliter är numera ett effektivt vapen mot skogsbränder. Från rymden identifieras bränder på ett fåtal kvadratmeter och från i år larmas räddningstjänsten automatiskt och vinner därmed viktig tid.

– Det kommer att göra stor skillnad, säger Fredrik Edlund från räddningstjänsten i Medelpad.

Det är två vädersatelliter som övervakar skogsbränder i Sverige. Systemet är ännu inte heltäckande eftersom satelliterna ibland befinner sig på andra sidan jorden men har blivit en viktig del av brandövervakningen.

– Vi har ett robustare system för att larma om bränder som inte larmats in på ordinarie väg, säger Fredrik Edlund.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Nytt för i år är att satelliterna larmar räddningstjänsten direkt när en misstänkt brand upptäckts vilket innebär att man vinner viktig tid.

I videon visas hur övervakningen går till.

Satellitbevakning av skogsbränder

Tillsammans med länsstyrelser och lokala räddningstjänster har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och SMHI utvecklat ett nytt system för bevakning av skogsbränder med hjälp av två satelliter, som passerar en gång på natten och en gång mitt på dagen.

Till störst nytta kommer de i glesbygd, där det finns färre konkurrerande värmekällor än i en tätort.

Under åren 2020–2021 testades och utvärderades systemet testats. 2022 började det användas i skarpt läge. Via en larmsignal, som går via SOS Alarm, får räddningstjänsterna en mer eller mindre exakt position.

Särskilt effektivt är systemet på natten.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet