Brath är ett snabbt växande företag inom sökmotoroptimering. Konsultföretaget från Örnsköldsvik drog igång verksamheten i januari i fjol och har på den tiden gått från fyra till nio anställda. I april öppnar man ett nytt kontor i Stockholm. Redan från starten har sex timmars arbetsdag och sex veckors semester varit modellen.
– Vi är ett familjeföretag och min mor och bror tyckte att sex timmars arbetsdag skulle vara skönt. De satte sig ner för att gå igenom för- och nackdelar och hittade inga nackdelar. Självklart frågade man sig om man skulle kunna producera lika mycket på kortare tid, säger vd:n Maria Westling.
Kan man det?
– Vi gör det som ska göras på våra sex timmar. Det fungerar för oss. Jag tror inte att man orkar jobba effektivt i åtta timmar.
– Jag har jobbat åtta timmar och det är många fikaraster och mycket tid som går åt till att surra med varandra och komma igång på morgonen, säger Maria Westling.
Arbetsdagen på konsultföretaget i Örnsköldsvik börjar klockan nio och slutar klockan fyra med en timmes lunch.
– Vi tar inga pauser alls, utan dricker kaffe vid skrivbordet. Sedan är det klart att vi kan sitta ner tillsammans och fika om det är ett speciellt tillfälle, som i dag till exempel, säger Maria Westling.
Företaget är ett av få i Sverige med sex timmars arbetsdag mot full lön. Och den kortare arbetsdagen väcker uppmärksamhet från hela Sverige. Maria Westling intervjuades i veckan av Svenska Dagbladet – en artikel som hittills delats 13 000 gånger på Facebook och som skapat debattstorm i tidningens kommentatorsfält och på sociala medier.
– Det här engagerar helt klart. Det är många som undrar hur det fungerar och jag får massor av mejl, ansökningar och samtal de senaste dagarna, konstaterar Maria Westling, som bara ser fördelar med arbetstidsförkortningen.
– Personalen mår bra om de har tid till fritid och kan leva ett mer sunt liv. Om tio år så skulle jag gissa att vi inte har några sjukskrivningar på grund av utbrändhet.