Längst in kommunförrådet i Kramfors finns det kanske mest anmärkningsvärda exemplet på blufföretagens framgångar. Där står en pall med plastsäckar.
”Sällsynt dålig affär”
Totalt har Kramfors kommun köpt plastsäckar fär 100.000 kronor. Säckarna kostar tio kronor styck och dom är inte ens bra. Pelle Melander som jobbar på kommunförrådet visar en trave kartonger med svarta sopsäckar och han har inget gott att säga om säckarna. En del har kommit till nytta men de är för stora för kommunens behov, de är opraktiska och framför allt – för många.
– Nej, det var en sällsynt dålig affär men shit happens, säger Peter Levin som är teknisk chef i Kramfors kommun.
Kramfors har också köpt avfettningsmedel till priser långt över marknadspriset. Det rör sig om avfettningsmedel som kostar 3.200 kronor för 15 liter. Totalt har kommunen köpt in avfettningsmedel för 100.000 kronor.
Uppdrag granskning
Men det är inte bara Kramfors som gjort dåliga affärer. SVTs Uppdrag granskning har gått igenom samtliga utbetalningar från kommuner, myndigheter och kommunala bolag under 2012 till 2016 och samkört uppgifterna med de varningslistor som Svensk Handel och konsultföretaget Förenade bolag publicerar på nätet.
Det visar sig att det gjorts 7.000 utbetalningar till företag som är kända blufföretag. Det rör sig om företag med aggressiva försäljningsmetoder och som säljer förbrukningsvaror till extremt höga priser. På listorna finns också företag som sysslar med rena bluffakturor, företag som påstår sig ha levererat varor eller tjänster som är rent hitte-på.
Alla kommuner lurade
I Västernorrland har samtliga kommuner gått i fällan och så här mycket pengar har kommunerna betalat ut:
- Sollefteå kommun – 300.383 kronor.
- Kramfors kommun – 289.260 kronor.
- Örnsköldsviks kommun – 265.304 kronor.
- Sundsvalls kommun – 258.797 kronor.
- Härnösands kommun – 257.383 kronor.
- Timrå kommun – 39.975 kronor.
- Ånge kommun – 34.258 kronor.
Sammanlagt rör det sig om 1,5 miljoner kronor.
– Det här är skattepengar som behövs till annat så det är självklart illa, men samtidigt är det förståeligt att det händer. Kommunerna hanterar många fakturor och stora pengar. Något riskerar att slinka igenom, säger Peter Levin. Det här är en väckarklocka för oss och vi måste givetvis skärpa upp våra kontrollrutiner.
Tösalt till ockerpris
Frågan är vilken av kommunernas affärer som är sämst. Högt på listan återfinns sannolikt kommunernas inköp av ”issmältningsmedel”, en produkt som blufföretagets säljare prisat högt. Uppdrag granskning har analyserat medlet som sålts för 165 kronor kilot och det visar sig inte vara något annat än vanligt vägsalt som normalt säljs för 1 krona kilot.
Bland andra Kramfors, Ånge och Högakusten Airport har köpt.