Robert Thunfors (SJVP), tar en timeout från politiken. Det berättar han för SVT Västernorrland. Foto: Peter Nässén/SVT

Sjukvårdspartiets toppnamn Robert Thunfors tar timeout – hänvisar till psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvårdspartiets oppositionsråd i region Västernorrland, Robert Thunfors, tar timeout från politiken. Som orsak uppger han utmattningssymptom.

– Jag behöver ta ledigt och fokusera på mitt mående fullt ut, säger han till SVT Västernorrland.

Sjukvårdspartisten Robert Thunfors är oppositionsråd och andre vice ordförande för regionstyrelsen men nu tar han timeout från politiken för att försöka råda bot på ett utmattningssymptom.

– Jag har sedan i sommar känt fysiska utmattningssymptom som jag har jobbat med säger han.

I ett långt inlägg på sociala medier beskriver han sin situation och hur han hamnat där han hamnat. Till SVT säger han att det är en dålig mix av yrkesliv och en privat situation som bidragit till hans tillstånd.

Rädd gå in i väggen

– När kroppen börjar säga ifrån då blir det allvar på riktigt. Nu stänger jag av jobbmobil och jobbmail och fokuserar på att ta hand om mig själv.

Han säger att han redan dragit ner på sitt politiska engagemang under hösten för att inte ”gå in i väggen” som han beskriver det. Det har dock inte hjälpt så nu har han beslutat att avstå från sitt politiska arbete helt i två månader.

– Jag har ett kompberg att ta ut, det täcker de här två månaderna av timeout.

Psykisk ohälsa

Efter timeouten kommer Robert Thunfors tillsammans med regionhälsan ta ställning till om sjukskrivning. Om det blir aktuellt med en sjukskrivning kommer regionfullmäktige vid sitt nästa möte i februari att utse ett tillförordnat oppositionsråd.

– Jag vill också bidra till att bryta stigmat kring psykisk ohälsa. Det är viktigt att fler våga prata om ett ökande samhällsproblem säger Robert Thunfors.

Vi har talat med Robert Thunfors i telefon, men han har avböjt en intervju framför kamera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.