Bilden är ett montage. Till vänster syns ett finger som pekar mot en växt i skogen. Till höger syns tre personer som går igenom skogen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon kan du se och höra några exempel på varför skogsaktivisterna ville stoppa skogsbolaget SCA att börja avverka ett område med skyddade arter och gammal skog. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Skogsaktivister stoppade avverkning – räddade fridlysta orkidéer: ”SCA brister i sitt ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Skogsaktivister i Ångermanland hävdar att skogsbolaget SCA, som är Europas största privata skogsägare, planerat avverkning av skyddsvärda gammelskogar med fridlysta och rödlistade arter. I  ett fall stoppade aktivisterna en avverkning handgripligen. Se bilder från aktionen i klippet.

Aktivisterna från gruppen Skogsvärn Skogsnäs ställde sig i vägen för skogsmaskinen när man upptäckte att skogsbolaget SCA börjat avverka ett område med skyddade arter och gammal skog.

– Vi var tvungna att agera, förklarar Kim Hultgren i Skogsvärn Skogsnäs.

Avverkningen stoppades och har hittills inte återupptagits. När SVT besöker platsen kan aktivistgruppen visa exempel på varför de anser att skogen ska stå kvar.

Rödlistade arter

Gruppen hävdar att de upptäckt ett 50-tal liknande exempel på planerade avverkningar där det finns skyddade och rödlistade arter. I de flesta fall är det SCA som vill avverka. Skogsvärn Skogsnäs anser inte att SCA lever upp till sin FSC-certifiering om hänsynsfullt skogsbruk.

– Vi ser ju att de inte följer lagar och regler, gång på gång, säger Kim Hultgren.

Skogsstyrelsen ser brister

Skogsstyrelsen i Västernorrland som handlägger ett antal av de fall som aktivisterna uppmärksammat anser att det finns brister hos skogsbolagen kopplat till naturvärden och artskydd.

– Det finns generellt sett brister kopplat till naturvärden och artskydd från skogsbolagen, konstaterar Patrik Agås som jobbar som tillsynshandläggare på Skogsstyrelsen.

Även SCA medger att det ibland blir fel.

– Det är klart att det blir en del fall som sticker ut där vi har olika syn och då får vi försöka lära oss om vi gjort fel eller om vi har olika syn på hur mycket skog som behöver skyddas, säger Ola Kårén, skogsskötselchef på SCA.

FSC (Forest stewardship council)

FSC är en internationell organisation som har ett system för frivillig certifiering som verifieras av oberoende, tredje part. Genom detta system blir det möjligt för certifikatsinnehavare att saluföra sina produkter och tjänster som resultatet av ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt bärkraftigt skogsbruk.

När det gäller miljöhänsyn slås fast att ”Certifikatsinnehavaren ska upprätthålla, bevara och/eller återställa skogsbruksenhetens ekosystemtjänster och miljövärden och ska undvika, minska eller åtgärda negativ miljöpåverkan.”

I certifikatsvillkoren står bland annat fastslaget att ”utpräglat olikåldriga och skiktade naturskogar” samt nyckelbiotoper ska undantas från skogsbruksåtgärder.

Källa: FSC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.