Konstnären Tove Berglund vid en trädstam på Norra berget i Sundsvall

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konstnären Tove Berglund ligger bakom idén med det interaktiva ljudverket på Norra berget i Sundsvall. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Här har skogsstigarna i Sundsvall inbyggd ljudkonst

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen invigdes det interaktiva ljudverket ”Skogens berättelser” på Norra berget i Sundsvall. Genom att ladda ner en app i telefonen kan man ta del av musik, poesi men också fakta och allt kopplat till specifika platser i skogen.

Verket ”Skogens berättelser” berättar om skogen i skogen på Norra berget i Sundsvall. Med hjälp av telefonens gps kan man följa stigarna på berget fram till speciella punkter där olika ljud spelas upp.

Problematiserar

– I vissa delar är det väldigt platsspecifikt och tänkt att man ska uppleva ett särskilt ljud precis i relation till ett särskilt träd, förklarar Tove Berglund, och tillägger att i stora delar tar ljuden lyssnaren med ut ur skogen och problematiserar det man ser och upplever.

Olika perspektiv

– Vi har velat bygga ett grenverk där olika stigar leder en in på olika perspektiv och nya tankar, säger hon.

Projektet är ett samarbete mellan Forum för genusforskning, Nätverket för kritiska kulturarvs- och museistudier, Tove Berglund, Whateverland och Nordiska kammarensemblen.

Följ med in i ljudverket på Norra berget i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.