Tvådelad bild. Till vänster: husfasad med två garageportar och en skylt med texten Praktiska med parkerad bil framför. Till höger: Person inomhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför brister det på Praktiska gymnasiet enligt skolchefen Fredrik Ericsson – hör honom i klippet. Foto: Thomas Sundberg/privat

Skolchefen svarar på Skolinspektionens kritik mot Praktiska gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Efter kritiken mot Praktiska gymnasiet i Örnsköldsvik berättar den nya skolchefen om vad som ledde fram till vitesföreläggandet.

– Vi har haft väldigt många rektorsbyten och det är olyckligt, säger Fredrik Ericsson som är skolchef på Praktiska gymnasiet.

Vi har tidigare berättat om Skolinspektionens viteskrav mot Praktiska gymnasiet i Örnsköldsvik. Där det bland annat har getts hundkurser där eleverna inte fått se någon hund.

Redo för hundbesök

Nu svarar skolchefen Fredrik Ericsson på kritiken som riktas mot skolan.

– När det gäller naturbruk har vi byggt en helt ny metodsal med bättre förutsättningar att ta emot djur, inte minst hundar, säger Fredrik Ericsson.

Det handlar också om att elever som läser yrkesutbildningar inte fått praktikplatser (APL) som passar till utbildningen.

Skolchefen anger flera skäl till varför elever på Praktiska gymnasiet inte fått adekvat APL. Hör honom berätta om det i klippet ovan.

– Vi ser väldigt allvarligt på kritiken som vi fått från Skolinspektionen. Eleverna ska ges den utbildning som de enligt regelverket har rätt till. Som huvudman har vi ett jättestort ansvar, säger han.

Vad är APL?

APL = arbetsplatsförlagt lärande.

Det innebär att hela eller delar av kurser i gymnasieskolan, anpassade gymnasieskolan eller komvux genomförs på en eller flera arbetsplatser utanför skolan. APL är ingen kurs i sig, utan ett sätt att genomföra delar av utbildningen. Syftet med apl är att eleven ska bli väl förberedd för sitt yrkesområde.

Källa: skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.