Foto: SVT

Skollunchen blir tvång i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Högstadieelever i Sollefteå väljer godsaker i stället för en näringsberäknad lunch. Därför kommer skollunchen att bli schemalagd, har kommunstyrelsen i Sollefteå beslutat.

– Det känns som rätt väg att gå, säger John Åberg (S), vice kommunalråd i Sollefteå.

Det betyder att elever som går på högstadiet i Sollefteå måste närvara när det vankas lunch på schemat under en 20-minutersperiod, annars bokförs det som skolk.

– Vi vill att våra skolelever ska prestera så bra som möjligt. Vi ska upprätthålla tryggheten och studieron och vi ska öka måluppfyllleslsen. Det är väldigt svårt att göra det om man inte får i sig rätt energi, det är grunden i det hela, säger vice kommunalrådet John Åberg (S).

Kan införas i höst

Kommunen har identifierat ett problem där elever helt sonika väljer bort den näringsberäknade lunchen för diverse onyttigheter i stället.

– Det är ett visst problem i Sollefteå och säkert på många andra ställen, och vi har valt att lösa det delvis så här. Vi kanske måste hjälpa eleverna till matsalen och från sämre alternativ. Energidrycker och krämbullar är inget man står sig på om man ska prestera bra i skolan, säger Åberg.

Närvaroplikten kan bli verklighet redan i höst.

– Vi ska utvärdera det här i november i samverkan med elever och fackliga organisationer. Vi kan givetvis inte tvinga elever att äta, det är inte det som det här handlar om utan vi vill styra bort elever från dåliga alternativ helt enkelt. Man kommer givetvis ha delar av lunchrasten som blir fri.

”Har ett ansvar”

Sollefteå har tagit inspiration från andra kommuner som har valt att gå den här vägen, bland annat Skånekommunen Eslöv, och John Åberg anser att skolan har ett ansvar för att att barnen gör och väljer rätt saker under skoldagen.

– Det är vuxenvärldens ansvar att se till. Jag tycker inte att vi ska backa från det och diskutera valfrihet i en situation där man väljer energidryck och chokladkakor. Det tycker jag inte sänder några bra signaler till våra ungdomar, säger John Åberg.

Minsta möjliga marginal

Men det var knappt beslutet klubbades i genom i kommunstyrelsen. Socialdemokraterna, som sitter i majoritet, hade 8 röster mot oppositionen och Vänsterpartiets 7, som yrkade på avslag.

– Vi måste fokusera på det som är viktigt. Att eleverna ska äta skolmaten, god och näringsriktig mat i trivsamma lokaler utan stress. Det uppnår man inte genom den toppstyrda detaljstyrningen som Socialdemokraterna föreslår, säger Johan Andersson (C) oppositionsråd i Sollefteå kommun i ett mejl till SVT Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.