De fem nedläggningshotade skolorna är Runviks skola i Matfors, Allsta skola en mil söder om Sundsvall, Österro skola i Bergsåker väster om stan och Kyrkskolan och Ankarsviks skola på Alnö.
Väljer andra skolor
Orsaken till att flera skolor har för få elever är inte ett minskat antal skolbarn i upptagningsområdet utan beror till en del att många föräldrar väljer andra skolor för sina barn. Både friskolor och andra kommunala skolor.
Runsviks skola med elever från förskoleklass upp till årskurs sex har totalt 147 barn i de aktuella åldrarna i sitt upptagningsområde. Där går 54 elever, eller 37 procent, på andra skolor.
”Spelar självklart roll”
I upptagningsområdet för Allstas F-3 skola är andelen som har sina barn på andra skolor ännu högre. 39 procent i de aktuella årskullarna, eller närmare fyra av tio barn, går i skolan någon annanstans än i Allsta.
På Ankarsviks F-6-skola på Alnö, där protesterna mot nedläggningsplanerna varit kraftiga, har 23 procent eller nästan en av fyra elever sökt sig till andra skolor.
Att föräldrar väljer andra skolor är, enligt lokalstrateg Peter Johansson, ett mönster som finns över hela kommunen.
– Ju närmare till centralorter med fler valmöjligheter, desto vanligare att man väljer ett annat alternativ än närmaste skola. Sedan har det olika stor betydelse i olika områden, säger han.
”Man har rätt att välja”
– På mindre orter utan alternativ på relativt nära håll, som i till exempel Stöde, väljer de allra flesta skolan på orten, menar Peter Johansson.
Tror du att alla är medvetna om den här aspekten när de gör aktiva skolval? Att skolan i närområdet på sikt kan riskera att försvinna, och konsekvenserna av det?
– Det är nog olika. Men många gör nog det som de anser vara bäst för den egna familjen och barnet, och man har ju sin fulla rätt att välja.
Texten har uppdaterats
Skolvalsmönster i de nedläggningshotade skolorna
Allsta skola F-3 39% har valt annan skola, kommunal eller fristående
Ankarsvik F-6 23% har valt annan skola, kommunal eller fristående
Kyrkskolan F-3 14, 5% har valt annan skola, kommunal eller fristående
Runsvik F-6 37% har valt annan skola, kommunal eller fristående
Österro F-2 5,5% har valt annan skola, kommunal eller fristående
Källa: Sundsvalls kommun