Foto: TT

Tre fall av felbedömda cellprover – en kvinna fick cancer

Uppdaterad
Publicerad

Region Västernorrland har anmält sig själv till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, för tre fall av fördröjda diagnoser och behandling av livmoderhalscancer.

Det regionen själv benämner som ”underdiagnostiserade cellprover” ledde till att en av de berörda kvinnorna fick cancer innan feldiagnosen upptäckts.

– Det är klart att det är allvarligt när en patient utvecklat cancer på grund av det här, säger chefläkare Sari Jonsson bland annat här i intervjun.

Händelserna inträffade inom regionens gynekologiska cellprovskontroller för livmoderhalscancer, och rör tre patienter som visade sig ha cellförändringar vid provtagning under förra året.

Vid eftergranskningen av tidigare tagna prov, som alltid görs när cellförändringar konstaterats, upptäcktes att prover som tagits tre och sex år tidigare också visade cellförändringar – men bedömdes då som normala.

I ett av de tre aktuella fallen har fördröjningen med diagnos och behandling inneburit att cellförändringar hunnit utvecklas till cancer, där kvinnan till sist kom under vård och överlevde. I de två andra fallen hade cellförändringarna inte utvecklats till cancer.

Bidragande orsaker

Regionens egna utredning har visat på ”störningsfaktorer i arbetsmiljön” och byte till ny granskningsmetod som möjliga bidragande orsaker till det inträffade.

Händelserna klassificeras som en allvarlig vårdskada när det gäller kvinnan som utvecklade cancer, och risk för allvarlig vårdskada i de två andra fallen. En lex Mariaanmälan enligt Patientsäkerhetslagen har nu gjorts till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

I klippet ovan kommenterar chefläkare Sari Jonsson det inträffade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.