Slåtterdöden skördar rådjursliv

Publicerad

Tusentals rådjursungar faller offer för klingorna under skördesäsongen och förarna kan inget göra.

Det är sommar och runt om på länets åkrar så slås det för fullt, men det är inte bara hö som skördas.

Vart fjärde kid

Viltforskare vid Högskolan i Halmstad uppskattar att tusentals rådjursungar får sätta livet till varje säsong.

– Vid landskap med stor blandning av skogs- och jordbruksmark kan man mycket väl tänka sig att var fjärde kid dör, säger Anders Jarnemo som i slutet av 90-talet forskade i ämnet till GT.se

Siffror som skulle göra dödligheten av slåttermaskiner till den näst största –efter rävattacker– för rådjursungar.

Stort mörkertal

Problemet är som värst där skogs- och åkermark varieras, men även i Västernorrland beräknas ett stort antal sätta livet till. För slåtterentreprenören Torbjön Eriksson som skördar 3500 hektar hö varje säsong innebär det att man märker av en handfull djur per år.

–Det är jättesvårt att säga hur många det är. Vi ser ju en del, men mörkertalet är stort, det är sällan de som samlar upp det som slagits hör av sig, säger Torbjörn Eriksson, slåtterentreprenör utanför Sundsvall, verksam i Medelpad.

Lösning saknas

Det är mycket svårt för slåtterförarna att se kiden som ligger skyddade i det höga gräset.

– Kiden har ju en förmåga att lägga sig och trycka snarare än att springa därifrån, springer de försent så blir de ändå upphackade, säger Torbjörn.

Dödligt gift bildas

Det händer att kadavren blir instängda i höbalar, och då kan –botulinurn– ett dödligt gift föras vidare i fodret.

–Det förorenar ju ensilaget, och vissa djur är känsligare än andra, hästar till exempel. Men det är inte bra för kor heller med kadaver i maten.

Vad är det som kan hända?

–De kan bli sjuka och dö, säger Torbjörn Eriksson, slåtterentreprenör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.