Foto: TT/SVT

Socialtjänsten köper dyra konsulter

Uppdaterad
Publicerad

Krisen inom socialtjänsten leder till ökat användande av privata konsulter. Stafettsystemet sprider sig och det skapar problem menar socialsekreterare.

Vi har tidigare i Mittnytt berättat om den övergivna ettåringen och om krisen i socialtjänsten. Det akuta läget med hög arbetsbelastning och vakanta tjänster gör att kommunerna tar in externa konsulter som gör utredningar som blir både dyrare och svårare att följa upp.

Dyr lösning

Det senaste året har socialtjänsten i Sundsvalls kommun för första gången tagit in konsultföretag för att göra utredningar om barn som far illa. Socialtjänstens får mindre och mindre pengar och den egna personalen säger upp sig på grund av för hög arbetsbelastning. Då blir externa konsulter en dyr, akut lösning.

Socialtjänsten i kris

– Det som sker nu är att eftersom vi hela tiden får krympande resurser så kan inte vi göra jobbet och då får vi leja in det privat istället vilket gör att kommunen får hela tiden ökade kostnader – och det är väldigt tydligt -  för att vi måste använda privata tjänster för det vi skulle kunna göra själva. Det är otroligt upprörande tycker jag, säger socialsekreterare Lena Wilson.

Systemet med externa konsulter kan liknas med användandet av stafettläkare inom sjukvården.

Problem i hela landet

Samma problem finns i hela Sverige. Sju av tio kommuner anlitar bemanningsföretag för barn- och ungdomsvården enligt en enkät som Akademikerförbundet SSR låtit göra. Den största anledningen är just svårigheten att tillsätta lediga tjänster.

– Det stora problemet nu är med rekryteringen. Visserligen får vi sökande, men de är inte så många och de är inte så erfarna som vi behöver och det ser man ju över hela landet. För de väljer ju att jobba med samma sak fast åt privata aktörer eller på andra områden där man inte sitter med det här svåraste jobbet med myndighetsutövningen, att göra de här svåra besluten. Så är det, menar Lena Wilson.

Förtroendet försvinner

Socialtjänsten ska vara det skyddsnät som fångar upp barn och unga som far illa. Arbetet med utsatta barn bygger på förtroende och kontinuitet. Något som är svårare med externa konsulter.

– Det kommer in helt främmande människor som inte ens bor på orten, har ingen kännedom om nånting, som ska göra utredningar med svåra bedömningar, säger Lena Wilson, socialsekreterare i Sundsvalls kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialtjänsten i kris

Mer i ämnet