Sollefteå kommun blev ensam ägare till Sollefteåforsens kraftverk för två år sedan då det köptes tillbaka från elbolaget Eon.
Att nu ansluta sig till Vattenkraftens miljöfond innebär att Sollefteåforsen åtar sig att finansiera fonden med 40 miljoner kronor, varav 13 miljoner betalas av andra kraftverksägare. För Sollefteå kommun alltså högst 27 miljoner, skriver Sollefteå kommun på sin hemsida.
Vinsten är förutom samarbetet och stödet från andra kraftbolag i branschen, en skattesänkning motsvarande 200 miljoner över 20 år, är vinsten.
Riskera driften
Att inte ingå i fonden kan riskera driften av kraftverket, anser Åsa Sjödén (S), kommunalråd i Sollefteå.
– Trots att Sollefteåforsen är en relativt stor produktionsanläggning, är det vår enda anläggning. Sollefteå är beroende av ett väl fungerade och förtroendefullt samarbete med övriga aktörer i vattenkraftsbranschen, säger hon.
Slutgiltigt beslut i frågan tar Kommunfullmäktige.
Vattenkraftens miljöfond
Fonden är ett frivilligt samarbete mellan kraftbolag som ska finansiera miljöåtgärder i svensk vattenkraft så att Sverige lever upp till EU-rätten och dess krav på vattenverksamheter.
Framtidens elproduktion i vattenkraften ska både anpassas till moderna miljökrav och möjliggöra omställningen till ett elsystem baserat på 100 procent förnybar energi. Därför tar nio vattenkrafts- företag initiativet till att bilda en miljöfond som tar ansvar för att finansiera nödvändiga miljöåtgärder för omställningen av vatten-kraftsverksamheter i Sverige. Miljöinsatserna ska gynna såväl fiske och turism som lokal utveckling, och verkar för att både nationella och internationella miljömål vattenverksamheter uppnås.
Källa: Sollefteå kommun och Vattenkraftensmiljöfond.se