Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tor Hammarström och Alexander Lundvall berätta hur kreativiteten på spelutvecklingskursen fångat dem. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Spelutveckling bryter utanförskap – kurs på Hola folkhögskola ger unga en ny chans

Publicerad

Under sommaren pågår en kurs i spelutveckling på Hola folkhögskola i Kramfors för unga vuxna som hamnat i utanförskap av olika anledningar. Syftet är att bryta utanförskapet och locka ungdomarna till vidare studier eller annan sysselsättning.

Det är tredje sommaren som vuxna mellan 18 och 29 som står långt ifrån arbetsmarknaden får möjlighet att lära sig grunderna i spelutveckling genom att prova på att programmera och designa datorspel.

– Först och främst försöker vi nå ut till dem som riskerar eller har hamnat i utanförskap. Det kan till exempel vara psykisk ohälsa som ligger bakom eller att de misslyckats i skolan, säger Lea Kinnunen som är rektor på Hola folkhögskola.

Nästan alla fortsätter plugga

Resultaten från de två första somrarna visar att kursen har betydelse för deltagarna då nästan alla fortsatt studera eller har hittat en sysselsättning.

– Första året var det nästan alla och efter i fjol valde hundra procent att gå vidare. De flesta har valt att stanna här för att studera yrkesutbildningen i spelutveckling eller så läser de upp sina gymnasiebehörigheter på allmän kurs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.