En delad bild som visar Helena Henriksson på Läkemedelsverket till  vänster och en hand som håller ett transparent kondom till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läkemedelsverkets Helena Henriksson berättar om den nya tjänsten som ska fånga upp problem med medicintekniska produkter via privatpersoner. Foto: Magnus Aronson/Läkemedelsverket, Beate Oma Dahle/TT

Sprack kondomen? Nu kan privatpersoner anmäla fel på medicintekniska produkter

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns en ny tjänst där privatpersoner kan anmäla problem med medicintekniska produkter. Men vad ska man anmäla?

– Det är säkerhetsrelaterade problem med produkterna. Det viktiga är att man anmäler, säger Helena Henriksson på Läkemedelsverket.

Linser, kondomer, plåster, hörapparater, glasögon och rullatorer – begreppet medicintekniska produkter är brett.

– Vissa produkter kan man ju själv inhandla och då är det viktigt att man även kan anmäla som privatperson.

Tre kvinnor intervjuas i centrala Matfors utanför Sundsvall. Från vänster Christel Ling, Monica Grönlund och  Barbro Eriksson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bra”, så tas den nya tjänsten emot av de vi frågade. Det finns över 500 000 medicintekniska produkter på marknaden och en stor del köps av privatpersoner – hör några Matforsbor om möjligheten att bidra till ökad användarsäkerhet. Foto: Anna Beijron/SVT

Vad ska man anmäla och inte?

Tjänsten beskrivs som en servicetjänst gentemot medborgarna. Målet är att få information om händelser och att se eventuella mönster som rör säkerhets- och användarproblem.

– I vissa fall får man produkten förskriven av vården och då är det dit man ska vända sig i första hand och de ska anmäla till oss, säger Helena Henriksson som är gruppchef för säkerhetsövervakning på Läkemedelsverkets enhet för medicinteknik.

Vilka produkter har anmälts?

Hittills har ett trettiotal ärenden inkommit. Det rör sig framför allt om diabetesprodukter men även olika typer av plåster, fillers, kopparspiral och graviditetstest.

– Tidigare har detta inte funnits specifikt för medicintekniska produkter, säger Henriksson.

I videon överst förklarar Läkemedelsverket vad den nya tjänsten kan göra för skillnad.

Mer om medicintekniska produkter

Vad räknas som en medicinteknisk produkt?

Medicintekniska produkter har ett medicinskt syfte att hjälpa oss i vardagen. De ska vara säkra och enkla att använda. Exempel är plåster, kondomer, graviditetstest, kontaktlinser, rullstolar, glukosmätare och hörapparater.

Vad kan anmälan leda till?

Läkemedelsverket går igenom alla anmälningar och kan vid behov begära att tillverkaren utreder händelsen.

Det är viktigt att anmäla, oavsett hur allvarlig den oönskade händelsen är.

Rena klagomål eller reklamationer om egenskaper hos produkten som inte har, eller kunde ha, lett till oönskade händelser ska däremot lämnas till tillverkaren, antingen direkt eller via inköpsstället.

Varför inrättas tjänsten?

Det finns över 500 000 medicintekniska produkter på marknaden och en stor del köps av privatpersoner själva, exempelvis på apotek. Men antalet rapporter från privatpersoner har generellt varit mycket lågt hittills.

Att Läkemedelsverket får in rapporter även från privatpersoner, och inte bara hälso- och sjukvården, är viktigt för att kunna upptäcka säkerhets- och användarproblem.

Källa: Läkemedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.