I Kattastrand, några kilometer från Härnösands centrum, grönskar det i växthuset och morötterna i pallkragar utanför de skyddande glasväggarna, har precis stuckit sina hjärtblad ovanför jordytan.
– Jag kommer från en odlingsfamilj i Syrien. Vi odlade mandlar, vindruvor och grönsaker, berättar arbetsledaren Amer Ashour.
Han visar på tomaterna, paprikan och äggplantorna i växthuset som projektet lånar av Agtira (tidigare Pekkas naturodling).
Ekologisk och socialt
Vi besöker Härnösands kommuns stadsnära odling, den som kommunen satsade 10 miljoner på i fjol. I vår har de kommit igång med odlingarna, målet är att de ska vara både ekologiska och socialt hållbara.
– Fokus är grön rehabilitering och sysselsättning. Många av våra långtidsarbetslösa som har kunskaper inom odling men saknar utbildning och språkkunskaper och då får dom inte jobb. Syftet med projektet är att hitta deltagare som kan och vill utveckla sina kunskaper i odling, men också stärka näringslivet att vilja anställa, säger Sara Friberg, projektledare som nu avslutat sitt uppdrag.
Följs av forskare
De grönsaker som produceras här kommer att användas i olika kommunala verksamheter, i första hand till en annan arbetsträning i kommunen där deltagarna lär sig att laga mat i restaurangmiljö.
– Och om det blir över något går det till förskolor eller äldreboenden, vi får se, säger Sara Friberg.
Projektet i Härnösand följs av en grupp forskare vid Mittuniversitetet som undersöker vad stadsodling och stadsnära odling i fyra svenska städer: Härnösand, Östersund, Lund och Södertälje.