Till vänster i bild syns socialsekreteraren Maria Aldén, hon sitter inomhus på ett kontor i Sundsvalls kommun. Till höger syns en plansch där det står ”stöd till dig som har erfarenhet av att sälja sex”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många är väldigt traumatiserade av sina upplevelser” – hör Maria Aldén berätta hur de hjälper personer som vill sluta sälja sex. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Stödmottagning öppnar för utsatta inom prostitution i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Stödmottagningar för utsatta i prostitution och människohandel öppnar i Västernorrland.

– Mika är ett vedertaget begrepp, man har startat sådana mottagningar tidigare i storstäderna, säger Maria Aldén, socialsekreterare.

Två länsgemensamma stödmottagningar, Mika och KAST, öppnas nu i Västernorrland. Till Mika kan man vända sig om man bland annat vill sluta sälja sex eller prata om svåra upplevelser.

Men det öppnas också en till mottagning, KAST, och dit kan man vända sig om man vill sluta köpa sex och få stöd att bryta ett destruktivt beteende.

– KAST, det är en förkortning av ”köpare av sexuell tjänst”, är också väl etablerat, och första mottagningen startade i, tror jag, Göteborg 1996, säger Maria Aldén.

Även anhöriga är välkomna till mottagningarna.

Samtalen omfattas av sekretess

– Det är den som är 18 år och uppåt som kan söka sig till oss. Det är lätt att ta kontakt med oss, man ringer numret som är angivit, säger Maria Aldén, socialsekreterare, och fortsätter:

– Enda gången som vi inte har 18-årsgräns, det är om man är utsatt för människohandel för sexuella ändamål, då kan man vara yngre.

Mottagningarna finns på Stödcentrum Sundsvalls kommun och samtalen vid båda mottagningarna är kostnadsfria och omfattas av sekretess.

Mika och KAST Västernorrland är ett samarbete mellan länets kommuner, polisen, åklagaren, Region Västernorrland och Länsstyrelsen Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.