Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väldigt oroande” – hör verksamhetschef Anne Thelander om läkarbristen på Örnsköldsviks barnklinik Foto: SVT

Stor bemanningskris vid barnavdelningen i Örnsköldsvik – här är åtgärderna regionen vidtagit

Uppdaterad
Publicerad

Barnmedicin vid Örnsköldsviks sjukhus går just nu på knäna. Verksamheten har flera läkare som är borta från sina tjänster och har svårt att få stafettläkare att täcka upp. Kombinationen har gjort att verksamheten varit tvungen att vidta vissa åtgärder.

– Trots att vi har fått godkänt för fri prissättning så har vi svårt att få stafettläkare, säger Anne Thelander, verksamhetschef för barn- och ungdomsmedicin i länet.

Verksamheten har vidtagit några åtgärder för att hålla barn- och ungdomsmedicin flytande. Exempelvis kommer en läkare upp från Sundsvall för att jobba i Örnsköldsvik och en pensionerad barnläkare har digitala besök med barn som har diabetes, tillsammans med en diabetessköterska.

– Medarbetarna i Örnsköldsvik är oroliga för sina patienter. Vi har inte bara akuta patienter, utan också kroniskt sjuka barn som går hos oss, medarbetarna känner inte att de hinner med, säger Thelander.

Hör verksamhetschefen Anne Thelander berätta om läget och hur situationen ser ut inför sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.