I klippet berättar Mats Gidlund, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin, hur man jobbar för att nå fler och öka tillgängligheten. Foto: SVT

Stora skillnader i tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatri

Uppdaterad
Publicerad

Köer till barn- och ungdomspsykiatrin i Västernorrland är långa och en ny rapport från Sveriges kommuner och regioner visar att länet ligger i botten när det gäller tillgänglighet.

– Efterfrågan är jättehög och vi vill nå fler, säger Mats Gidlund, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin.

Tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin varierar stort mellan regionerna i landet – det visar en ny rapport från SKR. I Västernorrland tar varje heltidsanställd behandlare emot 290 patienter per år, minst i landet. Rikssnittets ligger på 418 patienter och år.

Enligt Mats Gidlund finns det finns det flera orsaker till resultatet:

– En del är hur man mäter besöken. Vi har också långa vårdtider jämfört med riket.

Ser över organisation och samarbeten

– Det vi gör nu är att titta igenom våra kölistor för att identifiera vilka som hör till specialistvården och vilka som skulle kunna ingå i primärvården.

Vad gör ni mer för att nå fler?

– Vi tittar på en omorganisation, framför allt i Sundsvall, för att få bättre vårdflöden, hur vi ska mäta vår verksamhet och på samverkanspartners – hur kan vi utveckla samarbetet med exempelvis elevhälsan och första linjen i primärvården, säger Mats Gidlund.

Patientbesök öppenvården barn- och ungdomspsykiatrin per heltidsanställd behandlare 2020

De tre regionerna med högst siffror

Gotland: 772

Sörmland: 604

Stockholm: 554

De tre regionerna med lägst siffror

Värmland: 298

Dalarna: 290

Västernorrland: 290

Snitt för riket: 418

Källa: SKR, ”Psykiatrin i siffror”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.