Foto: Anna Erwander

Stort behov av socionomer – Kramfors hjälper studenter

Publicerad

Nästa år startar Umeå universitet en ny socionomutbildning – både på plats och på distans. För att locka fler socionomer till kommunen satsar Kramfors på att underlätta för distansstudenterna.

Vårterminen 2019 drar Umeå universitet i gång ett nytt socionomprogram på 210 poäng, sju terminer. Utbildningen bedrivs dels i Umeå, dels på distans med samma kursmål och innehåll.

I distansprogrammet ingår en del obligatoriska träffar i Umeå men i övrigt använder man till stor del en webbaserad lärplattform och kan sitta var som helst – och varför inte i Kramfors, resonerar Kramfors kommun som erbjuder studenterna hjälp.

Ny satsning

– Vi kommer bland annat att ställa upp med lokaler vid vårt lärcentrum för studiegrupper och för de som ska tentera samt med teknik. Den här möjligheten är något som inte funnits tidigare, säger Göran Mellander, verksamhetsutvecklare vid Campus Kramfors.

Kommunen erbjuder också handledare för upp till sju studenter när dessa under termin fem har utbildningen förlagd ute i verksamheterna.

Stort behov av socionomer

Tanken från kommunens sida är inte minst att knyta till sig utbildade socionomer i framtiden.

– Det är ett bristyrke så det är av största vikt att vi kan få dem att stanna men man måste ju förstås se det långsiktigt, säger Mellander som tror att även de som jobbar i dag kan läsa in utbildningen på distans.

Informationsträff på gång

På kvällen den 19 september hålls en informationsträff på Campus Kramfors och Göran Mellander tror på en stor uppslutning.

– Att döma av responsen på våra sociala medier är det ett stort intresse för den här utbildningen.

Socionom

Många socionomer arbetar som socialsekreterare inom kommunen, som chef eller som biståndshandläggare i äldre- och handikappomsorg, som kurator på skola eller som kurator i hälso- och sjukvården.

Socialsekreteraren arbetar med att ge hjälp och stöd till personer och familjer som har problem av olika slag.

Kuratorn möter människor i behov av råd, stöd och hjälp, antingen enskilt eller i grupp.

Biståndshandläggare gör framför allt utredningar om vårdbehov för äldre och funktionshindrade.

I övrigt arbetar många socionomer som personalkonsulenter inom företagshälsovård och som konsulter med exempelvis organisationsutveckling, handledning, rekrytering och samhällsplanering.

Källa: www.framtid.se/yrke/socionom

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.