Bilden är ett montage. Till vänster ser man en bild på en kvinna med solglasögon och en blå blus. Står utanför sitt hus en solig vårdag. Till höger ser man en bild på två män som går mot kameran. I förgrunden ser man ett rö som är provborrat för litiuim.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det lär inte tillföra mycket”, menar Monika Karlsson som bor i byn. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Stort intresse för brytning av litium oroar befolkningen i Järkvissle

Uppdaterad
Publicerad

Grundämnet litium som ingår i batterier är eftertraktat och intresset för gruvbrytning har tagit fart. Omkring Järkvissle i Västernorrland finns landets största litiumfyndigheter och där växer nu oron för vad  gruvbrytning kan innebära.

I byn Västanå finns en av de inmutningar där ett gruvföretag nu vill fortsätta tidigare påbörjade provborrningar. Samtidigt tar byborna sitt vatten från berget där det finns litium. Nu oroar man sig för vad som ska hända.

– Man blir orolig för att bli utan vatten, säger Mats Ulander som bor i byn.

Landets största fyndigheter

I Indalsälvens dalgång finns landets största kända litiumfyndigheter. Vid Järkvissle, på andra sidan älven från Västanå, finns en liknande ansökan om att undersöka tillgången på litium. Det finns de i trakten som tycker att en gruva vore bra men många är skeptiska.

– Det lär inte tillföra mycket, några arbetstillfällen för lokalbefolkningen blir det inte, menar Monika Karlsson.

Bryts inte i Sverige idag

Idag bryts inte litium i Sverige, knappt ens i Europa, men metallen har väckt gruvbranschens intresse i takt med att tillverkningen av batterier ökar och priset stiger.

I Västanå sticker inte byborna under stol med att de vill förhindra gruvverksamhet i närområdet.

– Vi vill ha ett förbudsområde ovanför byn, säger Lillian Ulander i Västanå.

Retat upp befolkningen

Samtidigt har gruvbolagens försök att övertala markägare och resterna efter tidigare provborrningen retat upp befolkningen.

– Så gör man inte, säger Monika Karlsson som tycker att den som ska bryta litium i området måste visa att man kan sköta sig och det tycker hon inte att man gjort hittills.

Hon menar att reglerna måste följas och får medhåll av jordbrukaren Johan Rudin.

– Det måste vara rättssäkert, säger han.

En representant för de bolag som vill prospektera säger till SVT att man vid tidigare provborrningar agerat efter markägarens önskemål men personen vill inte vara med på någon inspelad intervju.

Följ med till området med de största litiumfyndigheterna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.